Mange hunder spiser gress. Men hvorfor? (Foto: Aksana Lebedz / Shutterstock / NTB scanpix)

Hvorfor spiser hunder og katter gress?

SPØR EN FORSKER: En levning fra ulvetiden eller en smart parasittmetode? Vitenskapen har flere forslag.

Hvis du ofte går tur med en hund, har du kanskje tenkt over hvorfor den spiser gress.

Det har i hvert fall en av videnskab.dks lesere, Mellie Schultz, undret seg over. Hunden hennes kaster seg nemlig over alt det gresset den kan få tak i.

– Resultatet er at ikke-fordøyd gress kommer ut i den andre enden, i lange strimler. Vi må hjelpe av henne med det, og noen ganger gjør det vondt for henne. Spørsmålet er derfor: Hvorfor spiser hun så mye gress når hun ikke kan fordøye det?, skriver hun.

Veldig vanlig oppførsel

Stinna Nybroe er dyrlege med indremedisin som spesialitet. Hun arbeider ved Universitetssykehuset for Familiedyr ved Københavns Universitet, og hun kan fortelle at dette faktisk er et spørsmål hundeeiere ofte kommer med.

– Det er mange hunder og katter som spiser gress. Vi vet mest om det i forbindelse med hunder, sier hun.

Nybroe forteller at det har blitt utført flere studier som indikerer at det er veldig vanlig for hunder å spise gress, men at det er mer uklart hvorfor de gjør det.

– Vi vet ikke sikkert hvorfor de gjør det. Det ser ut til at de rett og slett liker smaken. Spesielt er ferske skudd populært, sier Nybroe.

Sult kan ha en effekt

I 2007 gjennomførte en gruppe forskere fra University of New England i Australia et «kontrollert eksperiment». Tolv hunder ble presentert for gress tre ganger om dagen i seks dager, mens de fikk en helt vanlig hundemat.

Alle hundene spiste gress, og de var mer tilbøyelige til å gjøre det når de var sultne.

Derfor konkluderer forskerne at gress kan betraktes som et supplement til hundens kost, men de kan ikke forklare hvorfor:

– Vi konkluderer med at gresspising er en normal oppførsel siden alle hundene var ved god helse. Det er ikke problematisk oppførsel eller et tegn på sykdom, skriver forskerne i studien, som du kan lese her.

Fra ulv til hund

Vi vet at hunden stammer fra ulven. Men vitenskapsfolkene kan ikke helt bli enige om når den grå ulven ble til den hunden vi kjenner i dag. De tror det var en gang mellom 40 000 og 10 000 år siden.

Hvordan skjedde det? Det er mulig at ulvene begynte å lete etter åtsler i nærheten av menneskenes boplasser, og at mennesket tok til seg ulveunger for å bruke dem i jakten.

Hvor det skjedde, er det også uenighet om. Noen mener at hunden først ble menneskets beste venn i Midtøsten, mens andre mener hunden stammer fra Øst-Asia.

I denne artikkelen på videnskab.dk kan du lese om hvordan mennesker i Europa temmet ulver allerede for mellom 19 000 og 32 000 år siden.


Kilder: videnskab.dk, Dyrenes Beskyttelse

Men hvorfor gjør de det?

Det kan det være flere grunner til, sier Nybroe.

Det er tre teorier i omløp, forklarer hun:

Den første går på at det er en levning fra ulvetiden.

– I mange gamle ulvekadavre er det funnet gress i magen. Kanskje er det noe som hørte til hos de ville dyrene – men hvorfor? Det kan ha vært et supplement til kosten. De kan ikke bryte det ned, men det er en kilde til fiber.

Den andre teorien er at gresset renser ut parasitter.

– Teorien går ut på at gresset, siden det er ufordøyelig, passerer tvers gjennom tarmkanalen. Det skal visstnok kunne dra med seg parasitter på veien. Men det tror jeg ikke så mye på, sier hun.

Det tredje teorien er at hunden gjør det fordi den ikke føler seg bra. Teorien går på at den spiser gress når den vil kaste opp, forklarer hun.

– Men selv om de fleste hundene spiser gress hver uke, er det bare mellom 8 og 22 prosent som kaster opp etter at de har gjort det.

Hun henviser til en annen studie fra University of California i USA fra 2008, som er basert på spørreskjemaer med mer enn 3000 hundeeiere. 22 prosent sier at hundene ofte brekker seg etter at de har spist gress.

Likevel konkluderer forskerne, i studien som du kan finne her, at inntak av gress normalt ikke er forbundet med magetarmsykdommer, og at det ikke er farlig.

I stedet kan det være en atferd de har arvet fra forfedrene sine, skriver forskerne.

Det tror Stinna Nybroe mer på, forteller hun.

Husk at det ikke er farlig hvis hunden din spiser gress en gang imellom. Men spiser den mye og virker syk, bør du oppsøke dyrlege. (Foto: Tanja Esser / Shutterstock / NTB scanpix)

Kanskje de bare synes det er godt

– Jeg tror de rett og slett liker smaken, eller så er det noe medfødt i dem fra ulvetiden som får dem til å gjøre det, sier hun.

Hun understreker at det ikke er farlig for hunden å spise gress, men hvis den spiser mye av det og så kaster opp, bør man reagere.

Hyppig oppkast er et problem som bør undersøkes. Man skal ikke bare avskrive det som en normal reaksjon på gresspising.

Det kan også være et problem at gresset setter seg fast når det skal ut i den andre enden.

Hvis det skjer ofte, bør man enten prøve å begrense gresspisingen eller oppsøke dyrlege.

Gresset kan også være behandlet med ugressmiddel, noe som kan være problematisk for hunden.

– Hvis hunden generelt virker syk eller har tendens til å kaste opp mye, bør man alltid oppsøke dyrlege, men det gjelder uansett om den har spist gress eller ikke, sier Stinna Nybroe.

Hva med katter?

Katter kan også finne på å spise gress.

– Det er litt færre studier om katter som spiser gress, men det er absolutt et kjent fenomen. Vi vet ikke så mye om det, men vi blir ofte spurt om det, sier Nybroe.

Hun forklarer at man i den amerikanske studien fra 2008 også så på katter. Her framgår det at plantespising er mindre vanlig hos katter enn hos hunder.

Forskerne skriver: «Akkurat som med hunder virker katter typisk ikke syke før de spiser planter, og de kaster heller ikke regelmessig opp etterpå. Dataene våre tyder på at katter spiser flere planter som ikke er gress enn hunder gjør.»

Stinna Nybroe forklarer at katter noen ganger får kattegress, som gjør at hårballer lettere passerer. Det kan kanskje være grunnen til at katter spiser gress.

– Men vi har ikke noe klart svar på det, sier hun.

Referanser:

B.L. Hart: «Why do dogs and cats eat Grass?» (2008). Veterinary Medicine 103 (12): 648–649.

S. McKenzie mfl: «Grass eating patterns in the domestic dog, Canis familiaris» (2007). Recent Adv Nutr Aust. 15.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS