Vi mener forskning.no og NMBU med en slik artikkel sender usunne signaler i en tid som allerede er vanskelig, skriver Frida B. Jensen og Carina Elisabeth Carlsen.

«Korona-kropp»-artikkel bidrar hverken med økt eller ny kunnskap

DEBATT: I en artikkel fra NMBU publisert hos forskning.no får leseren råd for hvordan man unngår «korona-kroppen». Skal vi virkelig ikke slippe unna kroppspresset selv når landet befinner seg i en pandemi?

Publisert

I en artikkel fra NMBU publisert på forskning.no søndag 22. mars handler det om hvordan du kan unngå «korona-kroppen», skrevet av NMBUs kommunikasjonsrådgiver Morten Nordahl Ellingsen.

Spiseforstyrrelsesforeningen stiller seg kritiske til ordbruken i en slik sak, spesielt i en tid der vi befinner oss i en unntakstilstand der livet for de aller fleste ikke er til å kjenne igjen. Skal vi virkelig ikke slippe unna kroppspresset selv når landet befinner seg i en pandemi?

Vi er i utgangspunktet enige med NMBUs ernæringsekspert Birger Svihus og mener at dersom saken hadde vært vinklet annerledes hadde ikke dette vært noe å reagere på. Men med journalistens ironiske tone om sjokoladeplater, lørdagsfølelse og «korona-kropp», stiller vi oss undrende til hvorfor forskning.no velger å publisere en slik sak. Dette er kunnskap de aller fleste av oss sitter inne med, og saken bidrar hverken med økt eller ny kunnskap. Vi stiller derfor spørsmål ved motivasjonen bak dette, og ikke minst lurer vi på hvem forskning.no og NMBU selv mener de hjelper ved å publisere en slik sak?

Vi mener forskning.no og NMBU med en slik artikkel sender usunne signaler i en tid som allerede er vanskelig. Når landet nå befinner seg i en unntakstilstand, verdensøkonomien er truet og livet er satt på vent, burde det finnes andre ting, spesielt for et forskerforum som forskning.no, å skrive om enn «korona-kroppen». Vi måtte se et par ganger på datoen for å finne ut at nei, det var ikke første april enda. Korona er altså en potensielt dødelig sykdom som forskning.no og NMBU velger å knytte opp mot overvekt og frykten for å bli tjukk. Vi spør igjen – er dette nødvendig?

I dag er det så vanlig å mislike sin egen kropp at dette har fått navnet «normativ misnøye». Det er altså normen å mislike det en ser i speilet. forskning.no og NMBU er elskverdige nok til å minne oss på at vi ikke må glemme dette når vi nå sitter isolert i hjemmene våre. Vi skal altså ikke kunne spise normalt uten dårlig samvittighet for å gå rett ut av senga og til frokostbordet, og med det opprettholde rutiner. Som om ikke denne tiden er vanskelig nok fra før av, blir vi bedt om å tenke oss om før vi inntar dagens første måltid.

Vi forstår at dette kan synes som en ikke-sak for enkelte, men dersom en selv aldri har hatt et anstrengt forhold til egen kropp er det også vanskelig å forstå de som har det. Det er her vi ber forskning.no og NMBU tenke seg om. Birger Svihus gjøres til talsmann og en stemme for spiseforstyrrelse der det legitimeres å skippe måltider, fokusere på kalorier og begrense matinntak. Det rådes her til å unngå rutiner svært mange med spiseforstyrrelse jobber hardt for å normalisere og stabilisere.

Korona-kroppen blir neppe kåret til årets nyord, og heldigvis er det nok mange som klarer å distansere seg fra en slik klønete tilnærming. Vi kan likevel ikke la en slik publiseringen passere, med tanke på vår sårbare brukergruppe, som nå risikerer å få nye tanker rundt sitt spisemønster, samt alle de som får sine tanker bekreftet. Vi oppfordrer derfor forskning.no til å fokusere på det vi skal i denne krisen, og ikke formidle stråmannsysteri om at det verste som kan skje i et land i krise, er å gå opp i vekt.

Powered by Labrador CMS