Mitt budskap er at det er vanskelig å oppnå en varig vektreduksjon, og at mange ikke lykkes, men at noen gjør det, skriver Joacim Lund.
Mitt budskap er at det er vanskelig å oppnå en varig vektreduksjon, og at mange ikke lykkes, men at noen gjør det, skriver Joacim Lund.

Selv vellykkede stråmenn viser hvor dårlig slankedebatten er

DEBATT: Det kan sikkert være fristende å skape en konflikt for å få opp temperaturen, skriver Joacim Lund.

Den pågående slankedebatten tar stadig nye, pussige vendinger. Min rolle i den har vært enkel. Fra flere hold er det kommet hardnakkede påstander om at slanking ikke virker. Jeg har forsøkt å nyansere bildet ved å støtte meg til forskning. Mitt budskap er at det er vanskelig å oppnå en varig vektreduksjon, og at mange ikke lykkes, men at noen gjør det.

Fristende skape konflikt

Når Ingrid Spilde skriver seg inn i debatten, er det med god oversikt og innsikt. Jeg tror ikke vi er spesielt uenige. «Jeg sier ikke at det er umulig å gå ned i vekt og holde seg der», skriver hun. Det skriver jeg også. Det er ingen konflikt. Og da kan det sikkert være fristende å skape en konflikt for å få opp temperaturen. For eksempel på denne måten:

«For når Lund og andre kommentatorer stadig gir inntrykk av at slanking er en løsning på fedmeproblemet, sier de samtidig noe mer: De tjukke kunne vært tynne hvis de bare hadde giddi.»

Stråmann

Det er en klassisk stråmann. Jeg har aldri ment, sagt eller skrevet noe sånt. Spilde later som. Det gir henne en mulighet til å avslutte kommentaren sin med en påstand om at jeg bidrar til fordommer mot store mennesker.

Debatten om vekt, helse og kosthold er krevende nok som den er. Jeg tror ingen er tjent med å tillegge dem som deltar holdninger og meninger de ikke har.


LES OGSÅ:

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding på dette debattinnlegget. Eller spørsmål, ros eller kritikk til Forskersonen/forskning.no? Eller tips om en viktig debatt?

Powered by Labrador CMS