Coop og Nortura tilbakekalte flere varianter egg på grunn av høyt innhold av vitamin D. For høyt inntak av vitamin D kan være helseskadelig.(Foto: Thomas Andersen / NTB)
Dette kunne forhindret D-vitaminskandalen
DEBATT: Ny teknologi gjør det mulig å følge alle ledd i forsyningskjeden. Vi kunne fanget opp problemet raskere og gjennomført tilbakekallingen mer effektivt.
Forskersonen er forskning.nos side for debatt og forskernes egne tekster. Meninger i tekstene gir uttrykk for skribentenes holdninger. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.
Ti millioner egg er tilbakekalt, seksti tusen høns og
hundrevis av griser er slaktet på grunn av for høyt innhold av D-vitamin i fôret.
Igjen blir vi gjort oppmerksom på sårbarheten når det gjelder matsikkerhet. Nå
skal hendelsen granskes. Kunne den vært unngått?
Ja, mener vi.
Løsningen ligger i ny teknologi. Ved å bruke blokkjedeteknologi
i fôr- og eggproduksjon kan vi spore problemer raskt og presist. Dermed kan tilbakekallinger
gjennomføres mer effektivt og økonomiske tap reduseres.
Teknologien kan bidra
til å forhindre lignende hendelser i fremtiden og styrke forbrukernes tillit
til matsikkerhet (Bumblauskas et al., 2020; Zülch et
al., 2024).
Et digitalt register bygget opp med blokkjedeteknologi
fungerer slik at alle transaksjoner i forsyningskjeden registreres på en måte
som er åpen, sporbar og umulige å endre. Forbrukere kan alltid sjekke
opprinnelsen til et produkt (Xu et al.,
2022).
Her er fire grunner til at vi bør vurdere å innføre
blokkjedeteknologi for økt matsikkerhet:
1) Sporing av fôrleveranser
Ved å bruke blokkjede kan oppdrettere få full oversikt over hvor fôret kommer fra, hva det inneholder, og hvem som har levert det. Hvert parti kan registreres med testresultater og transporthistorikk, slik at alle involverte parter (gårder, myndigheter, forhandlere) raskt kan spore opprinnelsen til fôret og oppdage eventuelle feil.
Blokkjede kan brukes til å lagre viktig informasjon om eggproduksjonen, som hva hønene har blitt fôret med, deres helsestatus, produksjonsdato og hvor eggene har blitt solgt. Hvis vi oppdager for høyt nivå av vitamin D, kan systemet raskt finne ut hvor problemet oppstod, og forhindre at usikre egg havner i butikkene og hos forbrukerne.
3) Automatisk tilbakekalling med smarte kontrakter
Med såkalt smarte kontrakter kan et blokkjede-system automatisk varsle forhandlere og kunder hvis et parti egg viser seg å være usikkert. En smart kontrakt er en kodelinje som lagres i en blokkjede og utføres automatisk når bestemte forhåndsdefinerte vilkår og betingelser er oppfylt. I dette tilfellet kunne smarte kontrakter automatisk utløst en tilbakekallingsprosedyre.
Når testlaboratoriet bekrefter at vitamin D-innholdet i et parti egg (eller i fôret) overstiger grenseverdiene, vil den smarte kontrakten umiddelbart varsle forhandleren og sette i gang en rask og organisert tilbakekalling av produktene og sørge for at de destrueres før de kommer ut på markedet og utgjør en helserisiko.
4) Økt gjennomsiktighet og myndighetskontroll
Myndigheter kan bruke blokkjede for å få sanntidsdata om fôr, eggproduksjon og distribusjon. Dermed kan de sikre at alle ledd i produksjonen følger sikkerhetskravene. Samtidig kan forbrukere skanne en QR-kode på eggekartongen for å få innsikt i hvor eggene kommer fra, og hva hønene har fått i seg.
5) Redusere økonomiske tap
Annonse
Siden blokkjede gjør det mulig å raskt spore partier av fôr eller andre matrelaterte produkter der det oppstår helsefarlige situasjoner, kan bedrifter reagere raskt og begrense skadeomfanget. Dette kan spare både oppdrettere og forhandlere for store økonomiske tap, samtidig som det beskytter forbrukerne.
Innføringen av blokkjedeteknologi i matindustrien vil kreve
investeringer i infrastruktur og opplæring av aktørene i forsyningskjeden. En
slik digital tilpasning kan allikevel kanskje være verdt investeringen?
Referanser:
Bumblauskas, D., Mann, A., Dugan, B., & Rittmer,
J. (2020). A blockchain use case in food distribution: Do you know where your
food has been? International Journal of Information Management, 52,
102008.
Xu, Y., Li, X., Zeng, X.,
Cao, J., & Jiang, W. (2022). Application of blockchain technology in food
safety control:current trends and
future prospects. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 62(10),
2800–2819. https://doi.org/10.1080/10408398.2020.1858752
Zülch, F., Holle, M.,
& Hofmann, A. (2024). Theoretical design of blockchain-based traceability
for organic egg supply chains according to regulation (EU) 2018/848. Plos One, 19(6),
e0304791.
Vi vil gjerne høre fra deg!
TA KONTAKT HER Har du en tilbakemelding på dette debattinnlegget. Eller spørsmål, ros eller kritikk til Forskersonen/forskning.no? Eller tips om en viktig debatt?