Det Marit Kolby oppsummer fra vår konklusjon er riktig, men hun glemmer å ta med at dette ikke er en risikovurdering, altså et forsøk på å si om disse stoffene har en negativ effekt på tarm eller ikke, skriver innleggsforfatteren.
(Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB)
Marit Kolby konkluderer forhastet
DEBATT: I et innlegg advarer Marit Kolby mot tilsetningsstoffene karragenan og karboksymetylcellulose, ved å hevise en til en artikkel hvor jeg er medforfatter. Vår artikkel sier imidlertid ingenting om helserisiko for mennesker ved inntak av disse stoffene.
Vår artikkel er stor av omfang
(på 51 trykte sider), fordi hensikten med artikkelen var å få en best mulig
oversikt over dette temaet. Det Marit Kolby oppsummerer fra vår konklusjon er
riktig, men hun glemmer å ta med at dette ikke er en risikovurdering, altså et
forsøk på å si om disse stoffene har en negativ effekt på tarm eller ikke.
Denne artikkelen er første
trinn i en flertrinnsprosess, hvor hensikten i dette trinnet (denne artikkelen)
dreier seg om å skaffe oversikt over et stort fagfelt og påvise mangel på
kunnskap om temaet. Vi inkluderte mange typer litteratur, også diskusjoner i
tidsskrifter, presentasjoner på møter og så videre.
Dette ble gjort for å få mest
mulig greie på hva alle kontroversene rundt disse stoffene dreier seg om, fordi
det så ut til å være stor uenighet om dette også mellom ulike forskergrupper.
Det som oppsummeres i konklusjonen, som Marit Kolby siterer, er basert på det
inntrykket som all denne litteraturen gav.
Vurdering av helserisiko vil
kreve en ny artikkel
Men for å gjøre en
risikovurdering, altså fastslå om disse stoffene er helseskadelige eller ikke,
må vi i så fall skrive en oppfølgende artikkel, hvor kun vitenskapelig
litteratur er tatt med, og all litteratur er kvalitetsvurdert. Videre
ville kun de artiklene som holder en viss standard bli brukt videre for å vurdere om det er holdepunkter for at disse
stoffene er helseskadelige.
Hvis
man leser hele vår artikkel, ikke bare et kort avsnitt med konklusjonen, burde
dette gå klart fram, både ut fra tittelen ‘Scoping review’ og Introduction (s.
522), og Objectives (s. 524):
«The objectives of this scoping review were to
obtain an overview of the available evidence and to identify knowledge gaps for
further research on and risk assessments of these food additives.»
VKM konkluderer heller ikke om
helserisiko
Forfatterne av VKMs
(Vitenskapskomitéen for Mat og Miljø, red.anm) rapport har også skrevet et
scoping review (en kartleggingsoversikt), men har valgt å ta med et langt
smalere utvalg av typer publikasjoner og også gjøre en kvalitetsvurdering av
artiklene allerede på dette trinnet, og ikke først på neste trinn, som vi ville
gjort.
Så vidt jeg forstår kan de ikke
konkludere om stoffene er helsefarlige eller ikke, fordi de mener det er for få
studier på mennesker av høy nok kvalitet til å kunne konkludere. Så
tilnærmingen brukt i disse to publikasjonene er forskjellig.
Når man kun leser og siterer
noen små utvalg av publikasjonene og ikke har faglig bakgrunn og erfaring i
risikovurdering, er dette ikke så lett å forstå.
De to ulike
tilnærmingene gjør at man ikke kan si at det er noen egentlig motsetning mellom
dem, og ingen av de to publikasjonene har konkludert på om disse stoffene er
helsefarlige eller ikke, og kan ikke tas til inntekt for en slik påstand.
Vi vil gjerne høre fra deg!
TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding på dette debattinnlegget. Eller spørsmål, ros eller kritikk til Forskersonen/forskning.no? Eller tips om en viktig debatt?