Bloggtoppen 2021:

Bloggene på forskning.no tilbyr leserne innsikt i mange ulike fagfelt, direkte fortalt av fagfolkene selv.

Dette er de mest leste bloggene i året som gikk

Det er stor variasjon på bloggtoppen for 2021. Blant bloggene som er mest lest, finner vi både artikler om kristendommens positive rolle og tips for å skape sin egen blomstereng.

Mange forskere og fagfolk bruker forskning.no for å formidle kunnskapen sin. På vår side for gjestebloggere finner du artikler om alt fra arkeologi til naturvitenskap.

I 2021 er dette de mest leste blogginnleggene våre:

1. Kristendommen har spilt en positiv rolle

Kristendommen kommer i dag stadig under sterk kritikk, det være seg korstogene og vold ned gjennom historien, manglende økotenkning, kolonialisering og manglende ydmykhet overfor andre kulturer. Enkeltpersoners maktmisbruk, manglende aksept for folk med annen seksuell legning og generell mangel på endringsvilje er også faktorer som utløser sinne og kritikk. Men kristendommen har også spilt en positiv rolle.

Det skrev dosent ved Høgskulen på Vestlandet Per Bjørnar Grande i dette innlegget på bloggen Religion og livstolkning. Og med det skrev han også årets mest leste blogginnlegg på forskning.no.

Innlegget kan du lese her:




2. Slik lager du din egen blomstereng

Vil du heller la gresset gro enn å jobbe for at plenen skal være et grønt stuegulv? Det er ikke bare bare å gå fra gressplen til vil blomstereng, men i dette blogginnlegget på Vill vest-bloggen deler førsteamanuensis Inger Auestad sine tips.

3. Hva skal til for å bli kvitt senebetennelse?

Er du blant dem som sliter med senebetennelse? Da var du kanskje en av mange som også leste denne artikkelen av kiropraktor Christoffer Børsheim. Han forteller at trening ikke alltid er nok for å bli kvitt senebetennelse.

4. Er romanen en død sjanger?

Hvilken rolle spiller romanen i vår tid? Da menneskene på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet leste Dostojevskij, Flaubert og Proust, var det ingen andre steder å hente disse innsiktene fra. Når man i dag leser Solstad eller Knausgård får vi ingenting vi ikke vet fra før av, skrev dosent Per Bjørnar Grande i sitt andre innlegg på årets topp ti-liste.

5. Skal det være en salamander-dam i hagen?

Å lage en hagedam gir en unik mulighet til å komme tett på plante- og dyrelivet i en dam. Spesielt gir det mulighet for å komme nær amfibienes daglige gjøremål. Men hva må du gjøre for å lage en egen dam? I dette blogginnlegget på Salamanderbloggen forklarer forsker Børre K. Dervo hvordan du går fram.

6. Spennende gullfunn i Østfold

Det er ikke hverdagskost å finne gullsmykker fra 4-500-tallet i åkeren. Hvorfor lå de der? Ble de mistet eller var de en gave til gudene? I denne godt leste artikkelen fra Gjenstandsbloggen forteller arkeologer fra Kulturhistorisk museum om funnet og hva det kan fortelle om vår fortid.

7. Innsektenes utrolige og ofte uhyggelige sexliv

Innsekter skyr ingen midler for å få tak i de beste spermiene eller hindre hunnen i å formere seg med andre. Det mangler ikke eksempler på avskyvekkende parringsmetoder fra innsektenes verden. Likevel er det lite som overgår veggdyrene. Som om ikke disse blodsugerne var usympatiske nok i utgangspunktet, så driver de også på med noe som kalles «traumatisk inseminering». Hvis du orker, kan du lese mer i dette blogginnlegget. Det var det i hvert fall mange andre som orket i 2021.

8. Var 2021 et spesielt ille innsektsår?

Det var det mange som ville vite. Professor og innsektsforsker Anne Sverdrup-Thygeson ble nedringt av journalister som ville vite om svartflueinvasjonen. Så da skrev hun dette blogginnlegget som svarer på det meste:

9. Hva kan et griseskjelett under domkirken fortelle oss om utviklingen av Stavanger?

Etter en ny utgraving under Stavanger domkirke kan arkeologene si litt mer om utviklingen av byen fra vikingtiden og gjennom middelalderen. Resultatene fra de arkeologiske undersøkelsene under Stavanger domkirke kan tyde på at området var et sentralsted som vokste seg til en livlig vikingtidskaupang, og senere en liten middelalderby, før domkirkebyggingen ble initiert.

Det fortalte arkeolog Kristine Ødeby i denne artikkelen på Kulturminnebloggen:

10. Hva kan du gjøre med migrene?

Mange med migrene oppsøker ikke helsehjelp og får ikke riktig diagnose. Kiropraktor Ole Sommerseth skriver om omfanget av migrene og hvorfor mange ikke får god nok behandling:

Flere blogginnlegg finner du på blogg-forsiden vår. Takk til alle bloggerne, som deler sin kunnskap med oss. Vi ønsker våre lesere og bloggere godt nytt år. Velkommen tilbake i det nye året.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding på denne artikkelen. Eller spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om et viktig tema vi bør dekke?

Forskersonen er forskning.nos side for debatt og populærvitenskap

Powered by Labrador CMS