Annonse
En mummifisert hånd med intrikate tatoveringer som avsløres ved hjelp av laser.

Denne tatoveringen sitter på en 1.200 år gammel mumie-hånd

Forskere bruker nye metoder for å få fram eldgamle tatoveringer.

Publisert

Svært mange mennesker i den moderne verden har tatoveringer. Over en million nordmenn har tatoveringer, ifølge denne studien fra 2017.

Uavhengig av hva slags motiv du har, hvor på kroppen tatoveringen finnes eller om det er noe du angrer på, er tatoveringer del av en eldgammel, menneskelig kulturhistorie. 

I en ny studie prøver en forskergruppe ut en ny metode for å få klare bilder av gamle og falmede tatoveringer. Gamle tatoveringer blør ut, mister definisjonen og skjuler fine detaljer. 

Forskergruppen har brukt en metode for å få det originale blekket til å sende ut sitt eget lys, slik at selve mønsteret blir mye tydeligere. Og tatoveringen stammer fra 1.200 år gammel mumifisert kropp fra dagens Peru.

Status og tabu

Folk har tatovert seg i mange tusen år, med vilt forskjellige betydninger og sammenhenger. 

Tatoveringer lages ved at blekk føres inn i huden med et skarpt redskap.

I noen samfunn er tatoveringer knyttet til sterke tabu, og i noen deler av japansk kultur bæres for eksempel intrikate tatoveringer skjult under klærne, som du kan lese mer om på nyhetsnettstedet Vice.

Andre steder skulle tatoveringene bli sett og vist fram. De kunne være et tegn på at du tilhørte eliten. Mange forskjellige folk i Mellom- og Sør-Amerika lagde intrikate tatoveringer. 

Keramikk, vevkunst og tatoveringer

Tatoveringen du ser i toppen av denne artikkelen stammer fra Chancay-kulturen i dagens Peru. Den skal ha eksistert fra før år 900 e.Kr. fram til 1400-tallet e.Kr. ifølge den nye studien. 

Kulturen er spesielt kjent for særegen og flott keramikk, samt vevkunst, ifølge oppslagsverket Britannica. 

Men de er også kjent for tatoveringer. Det er funnet mange mumifiserte levninger etter folk fra Chancay-kulturen. De ble ofte begravet med små keramiske beger med mais-øl, ifølge American museum of natural history. 

Noen av disse mumiene har spesielt intrikate tatoveringer. Akkurat hva de betyr eller hvorfor noen få hadde denne typen tatoveringer, er usikkert, men dette må ha vært folk som skilte seg ut på et vis. 

Tatoveringene er svært presist utført. Forskerne tror de er laget med en svært tynn nål som kan være laget av en kaktuspigg eller en slipt knokkel.

Et eksempel på keramikk fra Chancay-kulturen.

Prøvde ut ny teknikk

For å gjøre tatoveringene tydeligere og lettere å se har forskerne brukt en teknikk der de stimulerer farge-molekylene i den mummifiserte huden med laser. 

Da vil atomene sende ut sitt eget lys. De blir altså fluoriserende.

Dette skaper en sterk kontrast mellom huden og det svarte blekket som er lagt under huden.

Her trer et tett og detaljert mønster fram på armen.

Dermed forsvinner de uklare kantene, og motivene trer tydeligere fram. Denne studien er en test for å se om metoden ga resultater, noe forskerne mener fungerte veldig godt. 

Denne avdøde personen hadde en stor tatovering av noe som ligner på slange- eller fiskehud. Den mumifiserte hånden har et slags mønster som trer tydelig fram. 

Forskerne håper på at denne teknikken gjør det lettere å kartlegge og avdekke detaljer i svært gamle og slitte tatoveringer framover.

Referanse: 

Kaye mfl: Hidden artistic complexity of Peru’s Chancay culture discovered in tattoos by laser-stimulated fluorescence. PNAS, 2025. DOI: 10.1073/pnas.2421517122

LES OGSÅ

Opptatt av naturvitenskap og verdensrommet?

Ikke bli et fossil, hold deg oppdatert på dyr, planter, verdensrommet og mye mer mellom himmel og jord med nyhetsbrev fra forskning.no.

Meld meg på

Powered by Labrador CMS