- Dette er en lovende vaksinekandidat med potensial til å kunne bli produsert i hundrevis av millioner eller til og med en milliard doser årlig. Den kan komme til å spille en betydelig rolle i å kontrollere denne pandemien, sier administerende direktør i Cepi.

Over 600 millioner kroner til kinesisk vaksinekandidat mot covid-19

Norskledede Cepi går inn med 66 millioner dollar for å sikre uttesting av vaksinekandidaten. Avtalen skal sikre rettferdig fordeling av vaksinen, om den blir vellykket.

Cepi er den globale koalisjonen for forebygging av epidemier og pandemier, og ledes fra Oslo. Hovedfokus nå er å utvikle en vaksine mot koronaviruset så raskt som mulig.

Nå investerer Cepi umiddelbart 66 millioner amerikanske dollar i det kinesiske selskapet Clover og deres vaksinekandidat mot Covid-19, kalt S-Trimer, meldte selskapet i en pressemelding nylig.

Den nye investeringen skal finansiere prekliniske studier, altså blant annet studier på dyr, og gjennomføring av klinisk studie i fase I, altså hvor behandlingen testes på mennesker. Pengene skal også gå til å forberede studiesteder globalt for en effekt-studie.

Dette innebærer at Cepi utvider sitt partnerskap med Clover i Kina for rask utvikling og produksjon av vaksinen.

Lovende kandidat

- Clovers S-Trimer er en lovende vaksinekandidat med potensial til å kunne bli produsert i hundrevis av millioner eller til og med en milliard doser årlig. Den kan komme til å spille en betydelig rolle i å kontrollere denne pandemien, sier dr. Richard Hatchett, administrerende direktør i Cepi i en pressemelding.

- Utvidelsen av vårt partnerskap med Clover er et viktig skritt videre i vår bestrebelse på å utvikle en trygg, effektiv og globalt tilgjengelig vaksine mot covid-19, sier han.

Selskapets fulle navn er Sichuan Clover Biopharmaceuticals, Inc.

Deltakere rekruttert fra 19. juni

Denne avtalen bygger på Cepis første partnerskapsavtale med Clover som ble annonsert i april 2020. Den støttet forberedelsene til og oppstart av klinisk utprøving av vaksinekandidaten i fase 1.

Rekruttering av deltakere startet 19. juni 2020.

Hvis klinisk utvikling i tidlig stadium blir vellykket, sikrer avtalen at Cepi vil gi betydelig tilleggsfinansiering og fullfinansiere S-Trimer-vaksinekandidaten helt fram til lisens i Kina og globalt.

Vellykket utprøving vil si at vaksinen viser seg å være trygg og effektiv.

Skal sikre rettferdig fordeling

Investeringen vil samtidig støtte utvidelsen av Clovers produksjonskapasitet for potensielt å kunne produsere hundrevis av millioner doser årlig.

I tråd med Cepis forpliktelse til rettferdig tilgang, er det i avtalen slått fast at vaksinene som produseres med økonomisk støtte fra Cepi vil bli anskaffet og fordelt gjennom Covax-fasiliteten.

Covax-fasiliteten har som mål å sikre rettferdig tilgang til vaksiner mot covid-19 for alle land på alle utviklingsnivåer, som ønsker å delta.

Clover vil parallelt utforske metoder for å gjøre for S-Trimer-vaksinen tilgjengelig for folkegrupper i Kina og globalt.

Bare en av ni Cepi-støttede kandidater

Cepi står for Coalition for Epidemic Preparedness Innovations. Hovedkontoret er i Oslo med 40 ansatte, og to mindre avdelingskontorer er i London og Washington.

Cepi tok raskt kontakt med sine vaksineutviklings-partnere da koronautbruddet ble kjent, og så hvilke prosjekter som kunne videreutvikles til en vaksine mot koronaviruset.

- Dette er et sunt kappløp mellom om lag 50 forskningsmiljøer i hele verden, forklarte Paul Kristiansen, assisterende direktør for forskning og utvikling ved Cepi til forskning.no i mars.

I tillegg til Kina, har både USA, Australia og Tyskland kommet langt.

I tillegg til partnerskapet med Clover, har Cepi gitt støtte til utvikling av vaksinekandidater mot covid-19 til CureVac, Inc., Inovio Pharmaceuticals, Inc., Moderna, Inc., Novavax, Inc., Universitetet i Hong Kong, Universitetet i Oxford/ AstraZeneca, Universitetet i Queensland/ CSL og et konsortium ledet av Pasteur-Instituttet.

Powered by Labrador CMS