TIDSKLEMMA

Arbeidslivet i liten grad er tilrettelagt for at arbeidstakere kan hjelpe sine pleietrengende foreldre, skriver Melanie Hack.

Er arbeidslivet forberedt på eldrebølgen?

Norge står overfor en stor demografisk endringsprosess i årene som kommer. Vi lever lenger og får færre barn, noe som gjør at forholdet mellom de ulike aldersgruppene i samfunnet forandrer seg.

Om Tidsklemma - en blogg om liv, arbeid og juss

Det nye, digitale, arbeidslivet gjør at vi kan utføre arbeidsoppgaver fra nær sagt hvor som helst, når som helst. Men hva innebærer denne fleksibiliteten for arbeidslivet – og hvilke konsekvenser har den for privat- og familielivet? 

 

Tradisjonelt har det eksistert klare skiller mellom den rettslige reguleringen av arbeidsliv og familieliv. I arbeidslivet er arbeidsgiver ansvarlig for arbeidsmiljøet, mens i hjemmet er det en selv som må sørge for sikkerheten. I den avtalte arbeidstiden har arbeidstaker plikt til å være til disposisjon for arbeidsgiver, utenfor avtalt arbeidstid trenger hun ikke være tilgjengelig. 

 

Forskningsprosjektet LaW-BALANCE ved Det juridiske fakultet, Universitetet i Bergen tar for seg hva skjer med plikter og rettigheter når arbeidsliv og privatliv går over i hverandre. På denne bloggen kommer vi til å skrive om initiativer fra EU, norske myndigheter, arbeidsgivere, fagforeninger og andre for å finne en balanse mellom arbeidslivets plikter og privatlivets utfordringer. 

Mens det i år 2000 var 4,7 personer i yrkesaktiv alder per pensjonist, er forholdstallet forventet å synke til 3,5 i 2030, og deretter videre ned til 2,9 innen 2050 (NOU 2011: 17).

Som Marianne Tønnesen fra SSB så treffende har formulert det kommer man i Norge snart til å ha ‘flere rullatorer enn barnevogner’. Et helt sentralt spørsmål er da hvordan man kan tilrettelegge for denne demografiske endringen i det norske arbeidslivet.

Dugnad som quick fix? 

I fremtiden kommer flere til å stå i en situasjon der vi må balansere lønnet arbeid med omsorg for egne foreldre. Men til tross for en aldrende befolkning har antall plasser på alders- og sykehjem de siste årene blitt redusert – og regjeringens mål er at eldre skal bli boende i hjemmet lengst mulig.

Problemet er at det blir færre pårørende og frivillige å fordele omsorgsbyrden på

For å få dette til forventes et bidrag fra pårørende og frivillige. Problemet er at det blir færre pårørende og frivillige å fordele omsorgsbyrden på. Som denne rapporten påpeker: De siste 50 årene har barnekullene blitt gradvis mindre, noe som gjør at hver pårørende i så fall må bidra langt mer dersom dagens nivå av omsorg for foreldre skal opprettholdes i fremtiden.

Det er derfor grunn til å tvile på at situasjonen kan løses gjennom dugnad alene.

Permisjonsrettigheter 

Utfordringen er at arbeidslivet i liten grad er tilrettelagt for at arbeidstakere kan hjelpe sine pleietrengende foreldre. Permisjonsrettigheter for pleie og omsorg av nærstående er forankret i arbeidsmiljølovens § 12-10. Her gis det rett til permisjon i inntil 10 dager hvert kalenderår for å gi nødvendig omsorg, og rett til permisjon i 60 dager for pleie i livets sluttfase.

Loven krever likevel ikke at permisjonstiden må være lønnet. Ordningen skiller seg dermed substansielt fra permisjonsreglene og ytelsene i folketrygdloven relatert til omsorg for barn. Riktignok vil mange ha rett til betalt permisjon gjennom tariffavtaler, men det varierer hvor god dekning tariffavtalene gir – og langt fra de fleste arbeidstakere er omfattet av slike avtaler. 

Byrden av uformell omsorg 

Det å ha uformelle omsorgsforpliktelser kan være en tung byrde, som påvirker mulighetene til å delta på arbeidsmarkedet selv og som kan gi risiko for selv å bli syk grunnet merbelastning. Det er derfor ingen overraskelse at denne byrden har blitt betegnet som 'den andre tidsklemma'. 

Omsorgsforpliktelser kan videre ha en effekt på lønns- og karriereutviklingen (pay gap) og virke negativt inn på det senere pensjonsnivået (pension gap).

Det å ha uformelle omsorgsforpliktelser kan være en tung byrde

Dette har også en likestillingsdimensjon, ettersom det fortsatt hovedsakelig er kvinner som tar størstedelen av byrden ved omsorg (ofte uformelt og ubetalt) – både for barn og for eldre familiemedlemmer. 

Et foregangsland? 

Norge har internasjonalt vært ansett som et foregangsland for å legge til rette for at småbarnsforeldre kan kombinere jobb og arbeid. Når det gjelder å tilrettelegge for dem med ansvar for eldre familiemedlemmer er vi imidlertid ikke spesielt langt fremme. 

Dersom man ønsker en modell i Norge hvor arbeids- og omsorgsforpliktelser kan kombineres uten at det gir en urimelig økonomisk og personlig belastning for pårørende, er det behov for å kritisk gjennomgå dagens ordning for omsorgspermisjon. 

Powered by Labrador CMS