Ny minimumsrekord for juni-sjøisen i Antarktis. (Figur: NSIDC)

Hva sier satellittene om kloden i sommer?

Satellittene tar ikke sommerferie. Og selv om det nok er bildene fra det nye romteleskopet James Webb som imponerer mest i disse dager, så får vi ta en liten oppdatering her på hva «arbeidshestene» melder om kloden vår.

Satellittene tar ikke sommerferie, og det gjøre heller ikke havbøyene eller de mange termometerne rundt om på kloden. Og selv om det nok er NASA/ESA-bildene fra det nye romteleskopet James Webb som imponerer mest i disse dager, så får vi ta en liten oppdatering her nå av hva «arbeidshestene» melder om kloden vår.

Global temperatur og ENSO

Det er fortsatt La Niña i Stillehavet, og dermed har global temperatur avstått fra å sette nye rekorder i dette første halvåret av 2022. Ved halvgått løp ligger 2022 an til en femte- eller sjetteplass på årsstatistikken.

Det er nokså sjelden at man har La Niña ved årsskiftet tre år på rad (forrige gang var fra 1998/1999 til 2000/2001), men i år ser det ut til å gå i den retningen. Samtidig betyr det at kloden fortsetter å samle opp mye varme under havet, som vil bli sluppet ut til atmosfæren via havoverflaten ved neste El Niño. Jeg har tidligere nevnt at 2023 kunne bli et rekordvarmt år, men må nå flytte det tipset ett år eller to utover i tid.

Varmen i havet

Varmen i havet måles med ARGO-bøyene, og publiseres for hvert kvartal. Foreløpig er kurven bare oppdatert med første kvartal 2022 – og der ble det som ventet ny varmerekord:

Rekordmye varme i havet i første kvartal 2022. (Figur: NOAA/NESDIS/NCEI)Click to add image caption

Havnivået

Globalt havnivå avhenger ikke bare av havtemperaturen, men også av hvor mye vann som tilføres fra smeltende isbreer og iskapper, samt omfordeling av vannmasser (f. eks. synker globalt havnivå midlertidig når det en sjelden gang regner mye i det indre av Australia). Satellitter med radar-høydemåler (altimeter) følger med på havnivået, og nyeste verdi er fra april. Havnivåmålingene har ligget over trendlinjen siden 2018, og fortsetter altså å dra trenden oppover.

Havnivå-kurven har ligget over trendlinjen siden 2018. (Figur: CNES, LEGOS, CLS)

Grønland

Satellittene måler hver dag gjennom sommeren areal-prosentandelen av Grønlands iskappe hvor smelting pågår. Årets sommersesong har lenge fulgt normalen, men synes å bli noe mer intens nå i andre halvdel av juli:

Satellittmålt smelting på Grønland. (Figur: DMI Polarportal)

Antarktis

Målingene fra tyngdefeltsatellitt er nå oppdatert fram til midten av mai, og viser at iskappen på Antarktis har gjort et lite «come-back». Sannsynligvis skyldes dette mer snø enn vanlig der nede i år.

Antarktis har "lagt på seg" nylig. (Figur: NASA)

Sjøisen

Det ligger ikke an til noen ny minimumsnotering for sjøisen i Arktis denne sommeren. I skrivende stund ligger derimot sjøisens utbredelse rundt Antarktis på et rekordlavt nivå for årstiden. Det ble også minimumsrekord der nede i juni.

Krigen

Vi får ta med et lite satellittbilde fra Ukraina denne gangen også. Som vanlig er det en av MAXAR sine satellitter som har levert dette bildet. Fæle greier.

Kratere etter artillerigranater utenfor Slovjansk i Ukraina, sett fra satellitten WorldView-2. (Bilde: MAXAR Technologies)
Powered by Labrador CMS