De kom nest sist i kvalifiseringsgruppen – likevel fikk Ungarn og målscorer Attila Fiola muligheten til å spille 1–1 mot regjerende verdensmester Frankrike hjemme i Budapest. Høyreback Fiola spiller til daglig for Fehérvár.

Når det beste laget tjener på å tape

Det er ikke alltid best å vinne kampene for den som vil nå til topps.

Skal du se på fotball-EM i kveld? Da risikerer du å se en kamp der det beste laget helst vil tape, i en turnering med feil lag og med et kampoppsett som straffer favorittene.

– Feil lag

Er det virkelig feil lag som spiller når Europas beste fotballandslag skal gjøre opp om tittelen? – Ja, det tror jeg nok det er. Til en viss grad, sier Kjetil Kåre Haugen.

Kjetil Kåre Haugen ved Høgskolen i Molde etterlyser mer kunnskap om turneringsdesign og hva publikum vil ha.

Han er professor ved Høgskolen i Molde. Når han forsker på spillteori og økonomisk teori i fotballen, finner han blant annet ut hvorfor det ikke alltid er de beste som kommer til store turneringer.

– De fleste som er i EM, bør nok være der, men systemet garanterer kvalifisering for land på veldig lavt nivå, ifølge Haugen.

Nest sist

Sammen med kollega Alex Krumer har han analysert den usedvanlig kompliserte veien til årets mesterskap.

Her spiller Ungarn, som kom nest sist i kvalifiseringsgruppen sin – men som likevel holdt regjerende verdensmester Frankrike til uavgjort lørdag.

Spilte ikke for å vinne

Kjetil K. Haugen og Alex Krumer trekker frem noen eksempler på viktige kamper der seier ikke var det beste resultatet for begge lagene:

  • Vest-Tyskland og Østerrike spilte VM-kamp i Gijón i Spania i 1982. Hvis Vest-Tyskland vant med ett eller to mål, ville begge lagene gå videre, på bekostning av Algerie. Vest-Tyskland scoret etter ti minutter, og resten av kampen gjorde ingen av lagene noe forsøk på å score mål. Kampen er kjent som «skandalen i Gijón» eller «skammen i Gijón», og etter den bestemte FIFA at alle kampene i den siste runden i en innledende gruppe skal spilles samtidig.
  • I EM i 2004 spilte Danmark og Sverige en kamp der et uavgjort resultat hvor lagene scoret minst to mål hver, ville føre begge videre på bekostning av Italia. Kampen endte 2–2.
  • I en kamp i det karibiske mesterskapet mellom Barbados og Grenada i 1994 måtte Barbados vinne med to mål for å gå videre. I det mesterskapet var det bestemt at et mål i ekstraomgangene ville telle dobbelt. Barbados tok ledelsen med 2–0, men da Grenada reduserte sju minutter før slutt, var det tryggere for Barbados å score selvmål slik at det kunne bli ekstraomganger og forhåpentligvis et mål der som ville telle som to. Barbados scoret selvmål og brukte de siste minuttene på å forsvare både sitt eget og motstanderens mål. Da hadde Grenada en fordel av å score, også om det var et selvmål. Dermed besto slutten av kampen av Grenada som prøvde å score mot begge målene, mens Barbados forsvarte både sitt eget og motstanderens mål. I ekstraomgangene scoret Barbados og vant offisielt 4–2, siden målet telte dobbelt.
  • Mot slutten av kvalifiseringen til årets EM ble det tydelig at Israel hadde små sjanser til å klare en av de to plassene i puljen sin som ga plass i sluttspillet. Israel hadde en mulighet til å få en plass gjennom Nations League. De kompliserte reglene der gjorde at Israel ville få spille om den plassen hvis hverken Kosovo, Ungarn eller Slovenia kvalifiserte seg direkte gjennom den vanlige kvalifiseringen. På det tidspunktet kjempet Slovenia og Østerrike om en plass fra Israels pulje, slik at Israel ville ha en fordel av å tape mot Østerrike for å gjøre sjansen mindre for Slovenia. Østerrike vant kampen 3–1. Til slutt fikk ikke resultatet avgjørende betydning: Østerrike ville kommet til EM og Israel til Nations League-sluttspill selv om Israel hadde vunnet kampen.

Her spiller Nord-Makedonia, som «bare» trengte å slå Armenia, Gibraltar, Liechtenstein, Kosovo og Georgia for å kvalifisere seg. Ingen av motstanderne ligger høyere enn 90. plass på den globale rankingen til det internasjonale fotballforbundet FIFA, og alle tilhører den svakeste tredjedelen av europeiske fotballandslag.

Her var Island bare én seier unna å kvalifisere seg fra Nations League etter å ha tapt absolutt alle kampene sine i turneringen.

Straffet for å være best

Hit kom også Belgia som verdens antatt beste lag. Belønningen for å toppe FIFA-rankingen var å bli satt opp i samme gruppe som Russland og Danmark, som begge har hjemmebane mot Belgia.

Situasjonen til Belgia skyldes kompliserte regler for seeding – som i prinsippet er der for å sikre at alle gruppene skal være så noenlunde jevngode. Alle de andre spesielle utslagene, derimot, skyldes Nations League.

Nations League

– Det gir veldig spesielle utfall å koble to turneringer sammen. Rent rettferdighetsmessig er det vel noe tvilsomt med Nations League-veien, mener Kjetil Kåre Haugen.

Foran 2018-sesongen bestemte nemlig det europeiske fotballforbundet UEFA seg for å starte en egen liga for landslag. I stedet for vennskapskamper som betyr lite og sjelden er populære blant publikum, ble de europeiske landene delt inn i fire nivåer og spilte seriekamper med opprykk og nedrykk.

På hvert av de fire nivåene sto det også om en plass i EM-sluttspillet. Først spilte de 55 landslagene i europeisk fotball helt vanlig kvalifisering. Så fikk de som ikke klarte å kvalifisere seg, sjansen ut fra hvordan det hadde gått i Nations League.

Ønsker å rykke ned

Nok en gang var det kompliserte regler som slo inn. Fra det øverste nivået – nivå A – var det for eksempel bare Island som ikke hadde fått EM-plass gjennom den vanlige kvalifiseringen. Dermed fikk Island en ny sjanse likevel, etter å ha tapt alle Nations League-kampene: Island møtte Bulgaria, Ungarn og Romania fra nivå C, altså Europas tredjedivisjon.

Nord-Makedonia kom til EM bakveien etter å ha slått land som alle hører til den svakeste tredjedelen av europeiske fotballandslag. Mot Ukraina satte Leeds-spiller Ezgjan Alioski inn landets første mål i et sluttspill noen gang.

– Egentlig vil de fleste lagene som ligger i midten og lavt i Nations League, ønske å rykke ned, for da har de større sjanse til å vinne neste år. Det er ugunstig. Vi vil jo at fotballag skal gjøre sitt beste hele tiden, sier Haugen.

Turneringsdesign

– Det påvirker økonomien, også. Det er ingen som gidder å se på fotballkamper som ingen ønsker å vinne. Jo mer komplisert turneringen blir, jo mer sannsynlig er det at dette vil skje.

Kjetil Kåre Haugen og Alex Krumer har skrevet et kapittel med fotball-EM og Nations League som viktigste eksempel i den ferske boken «Innovation and Entrepreneurship in Sport Management». Her tar de til orde for å gjøre turneringsdesign viktigere og mer gjennomtenkt.

UEFA ville tjene på en dypere forståelse av hva fansen foretrekker når det gjelder turneringsdesign, hevder Haugen og Krumer i boken.

– En veldig komplisert kvalifiseringsprosess for EM kan skade fansens vilje til å følge kampene, hvis de ikke forstår prosedyrene, utfordrer de.

Wenger: – Bør skrotes

Haugen og Krumer får støtte fra høyeste hold. Hele Nations League bør kasseres, mener Arsène Wenger. Franskmannen som er best kjent som manager for Arsenal gjennom 22 år, er i dag sjef for global fotballutvikling i FIFA.

FIFAs fotballutviklingssjef Arsène Wenger vil skrote hele Nations League.

– Hvis du spør folk på gaten hva Nations League er, vil du ikke finne mange som kan forklare deg. Vi må ha så få turneringer som mulig, sier Wenger til den tyske avisen Bild (som krever abonnement for å lese det store intervjuet med ham, men akkurat dette er også sitert hos Eurosport).

UEFA, derimot, omtaler løsningen som en forenkling:

– Endringene vil gjøre kvalifiseringen mer strømlinjeformet. Regnestykket er enkelt, skriver det europeiske forbundet i omtalen sin av Nations League.

Kjetil Kåre Haugen og Alex Krumer understreker at UEFA har gjort endringer i Nations League etter den første runden i 2018–19; den som sørget for at Ungarn, Slovakia, Skottland og Nord-Makedonia fikk plass i mesterskapet som pågår akkurat nå. De endringene ble likevel ikke gjort før etter at alle kampene var spilt.

Referanse:

Kjetil K. Haugen og Alex Krumer: On importance of tournament design in sports management: Evidence from the UEFA Euro 2020 qualification (sammendrag). I: Vanessa Ratten (red.): Innovation and entrepreneurship in sport management. Edward Elgar Publishing, 2021 (omtale). ISBN: 978 1 78347 394 6

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS