Disse sprekkene kalles Cereberus Fossae og er flere kilometer lange. Bildet er tatt av Mars-satellittobservatoriet HiRise.

Hva er det som skjer under Mars-overflaten ved Cerberus Fossae?

Sonden InSight på Mars har oppdaget Mars-skjelv. Men Mars er geologisk død, så hva er det som skjer her?

Mars-sonden InSight landet på Mars i 2018. Hele poenget med oppdraget var å stikke sensorer ned i Mars-overflaten og høre etter lyder og bevegelser inne i den røde planeten.

Mars blir ofte kalt geologisk død, og det skjer langt mindre med overflaten på den røde planeten sammenlignet med jorden.

Mens det kan velte flytende stein - magma fra jordens indre- ut av vulkaner på jorden, er det kanskje milliarder av år siden dette var vanlig på Mars. Dette er også en av grunnene til at det finnes svært høye fjell på Mars-overflaten, som du kan lese mer om her.

Men Mars Insight har funnet et sted på Mars skiller seg kraftig ut: Cerberus Fossae. Disse sprekkene i overflaten er mange hundre kilometer lange og opp mot en halv kilometer dype.

Hva skjer?

Det skjer et eller annet her, på stedet som er oppkalt etter den trehodede hunden som vokter over inngangen til den greske underverdenen. InSight har målt mange Mars-skjelv i dette området, og målingene presenteres i en ny artikkel i tidsskriftet Nature Astronomy.

Du kan lese mer om andre funn som har dukket fram fra Mars' indre på forskning.no.

En annen detalj fra Cerberus-sprekkene, sett av HiRise. Skala-streken øverst er 500 meter, så sprekkene du ser på bildet er flere kilometer lange.

De aller fleste andre sprekkene og juvene på Mars viser ikke noe tegn til å være aktive. Og nesten alle skjelvene kan spores til Cerberus Fossae.

Magma under overflaten?

Selv om det er flere milliarder av år siden det var mye vulkansk aktivitet på Mars, kan det ha vært aktive vulkaner for så lite som ti millioner år siden i dette området, ifølge denne studien fra 2013.

Og kanskje det er magma under overflaten der nå, ifølge studien. Forskerne mener at Mars-skjelvene kan spores til ekstreme spenninger i overflaten som slippes ettersom det sprekker opp.

Vekten av hele dette området synker ned i overflaten, og dermed oppstår sprekker og skjelv ettersom spenningene slipper opp. Dette kan være gamle spenninger som stammer fra da de aktive vulkanene spydde opp ekstremt mye magma, som blant annet var med på å danne høye fjell i dette området på Mars.

Et kart som viser det geografiske området på Mars kalt Elysium Planitia. De store sprekkene finnes omtrent midt i kartet. Rett nord for kartet er noen av Mars' høyeste fjell. Elysium mons er opp mot 13 kilometer høyt.

Men forskerne spekulerer i om synkingen skjer fordi en del av overflaten varmes opp av varm magma fra Mars' indre. Dette gjør at overflaten blir mykere, og hele den vulkanske regionen kan dermed synke lettere.

Dette er usikkert, siden det ikke har blitt funnet noen klare bevis på at Mars fortsatt er geologisk aktiv på denne måten.

Det er også geologiske spor etter mulig nylig vulkansk aktivitet for så lite som 50.000 år siden ved Cerberus Fossae, ifølge forskere ved Det tekniske universitetet ETH Zurich i Sveits, som har ledet arbeidet med denne studien.

Denne studien føyer seg inn med andre studier som viser at det skjer mer under Mars-overflaten enn tidligere antatt. Et annet eksempel er at det kanskje finnes store mengder ekstremt salt vann (eller slam) under sørpolen på Mars, som du kan lese mer om her.

Referanse:

Stähler mfl: Tectonics of Cerberus Fossae unveiled by marsquakes. Nature astronomy, doi: 10.1038/s41550-022-01803-y. Sammendrag

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS