En notis fra NTNU - les mer.

Post.doc. Sulalit Bandyopadhyay og avdelingsingenir Regina Lopez Fyllingsnes fra Institutt for kjemisk prosessteknologi ved NTNU forbereder produksjon av magnetiske kuler.

NTNUs covid-19-test eksporteres til India og Danmark

Mer enn fem millioner NTNU covid-19-tester er levert til norske sykehus og helsemyndigheter. Nå produserer NTNU tester for andre land.

– Testing og smittesporing er helt vesentlig for å beholde kontroll på smittesituasjonen, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

– Det at NTNU har utviklet en ny testmetode for å påvise koronasmitte gjør at flere kan testes og at pasientene får raskere svar. Det er svært positivt hvis denne teknologien nå også kan komme til nytte i smittearbeidet internasjonalt, understreker ministeren.

DTU, Danmarks tekniske universitet, og APS LABS, et indisk bioteknologiselskap, har signert avtaler om å kjøpe en million covid-19-testsett fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

– Vi har blitt kontaktet av helsedepartementer og private selskaper fra land i Asia, Afrika, Nord- og Sør-Amerika og Europa, sier Tonje Steigedal. Hun er prosjektleder ved NTNU Technology Transfer, som er en del av testteamet.

– Vi er glade for å kunne fortelle at DTU og APS LABS er de første som vil ha nytte av NTNU-teknologien internasjonalt, sier hun.

NTNU-testens fortrinn

Helene Larsen, utviklingssjef ved DTUs senter for diagnostikk, opplyser om at DTU nettopp har mottatt sine første forsendelser av test-settene og ser fram til å ta i bruk testene.

– Ytelsen er på nivå med toppledende koronatester. Kvalitet er årsaken til hvorfor vi valgte NTNU.

DTU gjør tester for en rekke danske sykehus og håper nå på å øke laboratoriets kapasitet til å kunne analysere så mange som 10 000 pasientprøver per dag.

– Det vi liker med testsystemet fra NTNU er at det kan brukes med våre åpne robotsystemer. Det betyr at ulike robotsystemer kan brukes med reagenser fra forskjellige leverandører, inkludert NTNU, sier Helene Larsen ved DTU.

– En annen stor fordel er at testreagensene er lett tilgjengelige. Det er fortsatt stor konkurranse i markedet om covid-19-tester. Så at det er mulig for NTNU å lage så mye av disse er oppsiktsvekkende, sier Helene Larsen.

Direktør for det indiske bioteknologiselskapet APS LABS, dr. Paritosh Shekhar, sier at selskapet har evaluert NTNU-testsettene og funnet dem ekstraordinære.

– Ytelsen er på nivå med toppledende koronatester. Kvalitet er årsaken til hvorfor vi valgte NTNU, sier Shekhar.

Utviklet av nødvendighet

I slutten av mars da koronapandemien spredte seg i verden, var det en enorm internasjonal etterspørsel etter reagenser til bruk i covid-19 diagnostikk. Det gjorde at Norge, i likhet med andre land, hadde problemer med å produsere nok tester for å spore koronasmitte i befolkningen.

St. Olavs Hospital i Trondheim tok derfor kontakt med professor og medisinsk forsker Magnar Bjørås ved Institutt for klinisk og molekylær medisin, NTNU, med forespørselen: Var det mulig å utvikle en ny testmetode som ikke var avhengig av de reagensene som det var mangel på?

Sammen med kollegaer fra St. Olavs Hospital startet Magnar Bjørås og teamet hans umiddelbart med å lage en ny type covid-19-test.

I midten av april hadde NTNU / St. Olavs teamet utviklet en svært sensitiv test som ble verifisert mot konvensjonelle tester. Den ble deretter godkjent for bruk av norske myndigheter.

Les mer om testen på NTNUs nettsider Gemini

Powered by Labrador CMS