En notis fra Norges forskningsråd - les mer.

Hjernen vår er avhengig av fysisk aktivitet for å fungere optimalt.

Kan man danse seg smartere?

Det er ikke nok å løse kryssord for å holde hjernen i toppform. Du må svette litt også! For eksempel på dansegulvet.

– Alle vet at fysisk aktivitet er bra for kroppen og hjertet. Men det har enda større betydning for hjernen, sier Ole Petter Hjelle, legen og hjerneforskeren som har skrevet boken Sterk Hjerne med aktiv kropp.

Under Forskningsdagene i Drammen 19. september holder han foredrag om hvordan du kan få økt intelligens, bedre hukommelse, bli mer kreativ og i bedre humør om du blir mer fysisk aktiv. I tillegg til at du blir i bedre fysisk form. Etter foredraget får du gratis danseinstruksjon som kan bidra til å styrke hjernen.

For trening er bra for den store muskelen som sitter mellom ørene. For eksempel ser man at hippocampus-området, som spiller en stor rolle for læring og hukommelse, øker i størrelse etter regelmessig fysisk aktivitet.

Legen pleier å spørre pasientene sine om de ville tatt en pille som gir dem «et lenger og bedre liv, halverer risikoen for demens, depresjon og diabetes og i tillegg så gjør deg mer intelligent, bedrer stressmestringen din, øker hukommelsen, bedrer oppmerksomheten. Og er tilnærmet bivirkningsfri og gratis.» Alle svarer ja. Men de har ikke tenkt på at den pillen allerede eksisterer.

– Mange syns det virker for enkelt at fysisk aktivitet skal kunne motvirke hjernelidelser og forbedre hjernefunksjonen. Men noen ganger er det enkle også det riktige. Veldig mange av de egenskapene vi bruker hver dag, som hukommelse, kreativitet og planlegging, styrkes når vi beveger oss. Hjernen vår er avhengig av fysisk aktivitet for å fungere optimalt. Den blir oppgradert til en bedre versjon ved at du er fysisk aktiv.

Lege og hjerneforsker Ole Petter Hjelle holder foredrag i Drammen 19. september om hvordan du kan få økt intelligens, bedre hukommelse, bli mer kreativ og i bedre humør om du blir mer fysisk aktiv.

– Men det holder kanskje ikke å ta en spasertur?

– Det er ikke så viktig hva du gjør, men for å få optimal effekt på hjernen, trenger du å få opp pulsen og bli litt sliten. Blodsirkulasjonen og oksygenet er med på å lage nye blodårer og hjerneceller, rett og slett.

– Men hvor mye trening trenger vi?

– Den aller største gevinsten er når du går fra ingen trening til litt. Og så øker det med mer trening før det etterhvert flater ut. Det viktige er å finne et nivå der innsatsen står i forhold til effekten. Jeg pleier å anbefale en halvtimes aktivitet mellom 3-5 ganger i uka.

– Hvilken type trening anbefaler du?

– Noe du synes er gøy. Bevegelse med puls er viktigst, men når det kommer til hjerneceller så gjelder uttrykket «use it or lose it!» De nervecellene du bruker mye, styrkes, mens de du ikke bruker, svekkes i funksjon. Derfor er det lurt å drive med flere typer aktivitet eller aktiviteter som aktiverer mange forskjellige deler av hjernen.

Forskningsdagene 2020

Denne notisen er skrevet i forbindelse med Forskningsdagene, hvor årets tema er hjernen.

Forskningsfestivalen arrangeres over hele landet og varer fra 16. september til og med 27. september.

Les mer om årets arrangement på forskningsdagene.no

– Lagspill fremfor jogging eller vektløfting?

–Styrketrening er veldig viktig for kroppen, spesielt når du blir eldre for å kunne fungere i hverdagen. Men for hjernen er det bra med høy puls og stor variasjon. Tre andre faktorer som er viktig for hjernehelse er nok søvn, riktig kosthold og gode sosiale relasjoner. Da passer det bra med dans. Der får du bruk for koordinasjon, balanse, utholdenhet, styrke – og ikke minst: sosial interaksjon.

Her er tre aktiviteter som er bedre for hjernen enn Sudoku:

Salsa

Aktiv dansing, i alle sjangere, kanskje bortsett fra slowdance, er godt for hjernen. Det aktiverer både koordinasjon, styrke, utholdenhet og balanse. Coventry University testet 27 amatørdansere før og etter 30 minutter salsatrening. Det viste seg at de fikk 18 prosent forbedret reaksjonsevne og visuell hukommelse.

Motbakkeløping

Ingenting får opp pulsen som en løpetur i motbakke eller intervalltrening. En undersøkelse fra noen år tilbake viste at når man sammenliknet de som drev yoga og stretching med de som drev mer intensiv intervalltrening, økte hippocampus betydelig mer for de sistnevnte gruppen.

HUNT-studien i Nord Trøndelag viste dessuten at forskjellen på de som hadde utviklet depresjon og de som ikke hadde det var fysisk aktivitet.

Fotball

Å spille lagsport som fotball, basket eller innebandy er kanskje farlig for middelaldrende knær, men godt for hodet.

En undersøkelse ved Yale University brukte data fra 1,2 millioner deltakere og viste at de som drev med fysisk aktivitet opplevde færre dager (1,5 dager) med «dårlig mental helse».

Og den aktiviteten som toppet statistikken var lagsport etterfulgt av sykling. I tillegg aktiverer man mange deler av hjernen gjennom koordinasjon, styrke, samarbeid, hurtighet, taktikk og mange andre funksjoner.

Les mer om arrangementet i Drammen på hjemmesidene til Forskningsdagene

Powered by Labrador CMS