Ledig stilling ved NMBU

Stipendiat innen virologi / epidemiologi (fisk)

Søknadsfrist: 09.06.2019

Om stillingen

Ved Institutt for mattrygghet og infeksjonsbiologi (MatInf) ved Veterinærhøgskolen (VET) er det ledig stilling som stipendiat innen fiske virologi / epidemiologi med 3 års varighet. Oppstart for stillingen blir ca. 1. september 2019

Stipendiaten skal arbeide på prosjektet «PRV-varianter og virulens». Prosjektet har varighet på 3 år og er finansiert av NMBU.

Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

NMBU har et særlig ansvar for forskning og utdanning som sikrer livsgrunnlaget for fremtidige generasjoner.


Bærekraft er forankret i alt vi gjør og vi leverer kunnskap for livet.


NMBU har 1700 ansatte og 5200 studenter og er organisert i sju fakulteter. NMBU har campus i Ås og i Oslo. Høsten 2020 er vi samlokalisert på Ås.


Nærmere opplysninger om NMBU finnes på www.nmbu.no.



Om Veterinærhøgskolen

NMBU Veterinærhøgskolen er landets eneste veterinærfaglige utdanningsinstitusjon og gir kompetanse innen veterinærmedisin og veterinær samfunnsmedisin. Fakultetet utdanner veterinærer, dyrepleiere og doktorander i Veterinærvitenskap og forsker på veterinærmedisin og relaterte biomedisinske fagområder. Vi har 500 studenter og er 430 ansatte.


Fakultetet består av instituttene Basalfag og akvamedisin, Mattrygghet og infeksjonsbiologi, Produksjonsdyrmedisin og Sports- og familiedyrmedisin. Vi driver også Universitetsdyresykehuset, som er nært knyttet til vår forskning og utdanning, og tar i mot pasienter fra hele landet.


Institutt for mattrygghet og infeksjonsbiologi
består av tre fagseksjoner; Seksjon for farmakologi og toksikologi, Seksjon for mattrygghet, og Seksjon for mikrobiologi, immunologi og parasittologi.


Instituttets hovedoppgaver er å yte forskningsbasert undervisning av veterinær- og dyrepleiestudenter, samt å drive forskning på høyt internasjonalt nivå, innenfor områdene mattrygghet og fiske- og dyrehelse. I tillegg legges det ned et betydelig arbeid i forbindelse med de mange service- og referansefunksjoner instituttet har for offentlige og private aktører.


Instituttet er lokalisert ved NMBU Veterinærhøgskolen på Adamstuen i Oslo, men vil flytte til det nye veterinærbygget på Campus Ås høsten 2020.

Akvakultur er et viktig fagområde innenfor norsk veterinærmedisin og det skal være et område der NMBU Veterinærhøgskolen er internasjonalt ledende. Prosjektet er et samarbeid mellom MatInf (virologi) og Institutt for produksjonsdyrmedisin (ProdMed) (epidemiologi).

Piscint orthoreovirus (PRV) er svært utbredt i norsk lakseoppdrett, spesielt i sjøvannsfasen, og kan forårsake sykdommen hjerte- og skjelettmuskelbetennelse (HSMB). Det er rundt 100 - 150 registrerte utbrudd av HSMB årlig. Sykdommen gir vanligvis moderat mortalitet. Det er ingen tilgjengelige vaksiner og få målrettede tiltak for å redusere mengden PRV.

Nyere forskning ved virusgruppa ved Veterinærhøgskolen har vist at ulike varianter av PRV har ulik virulens, i betydningen evnen til å forårsake HSMB. Dette er viktig kunnskap som åpner opp for nye muligheter for å utarbeide en differensiert strategi for å kontrollere sykdommen.

Stipendiaten vil i første del av prosjektet kartlegge utbredelsen av PRV-varianter i Norge. Kunnskapen fra første del benyttes til å designe en kohortstudie for å avdekke forskjellen i virulens mellom variantene i felt samt eventuelle andre risikofaktorer for HSMB i norsk lakseoppdrett.

Stipendiaten vil også undersøke mekanismen bak virulensforskjellene hos PRV-varianter gjennom molekylærbiologiske metoder i laboratoriet. Prosjektet hviler på et solid kunnskapsgrunnlag fra langvarig fokus på PRV. Stipendiaten vil bli inkludert i en veletablert forskergruppe med bred og komplementær kompetanse.

Arbeidsoppgaver

Målet med prosjektet er å:(1) dokumentere utbredelsen av ulike PRV-varianter i Norge,(2) følge PRV-variantene gjennom produksjonen og deres relasjon til sykdom, og(3) beskrive mekanismen bak virulensforskjellene hos PRV

Gjennom prosjektet vil stipendiaten få bred og komplementær erfaring fra både klassisk laboratoriearbeid innen virologi, og epidemiologisk analyse av feltdata.

  • Innhenting av feltmateriale for sekvensering av PRV-varianter
  • Sekvensanalyser av ulike PRV-varianter
  • Design og gjennomføring av epidemiologiske studier
  • Analysere PRV-varianter opp mot produksjonsdata og sykdom
  • Laboratoriestudier av virulensforskjeller mellom PRV-varianter ved hjelp av molekylærbiologiske metoder
  • Dyrkning av ulike PRV-varianter i røde blodceller

Det forutsettes at den som tilsettes går inn i et godkjent opplegg for en doktorgrad (ph.d). Arbeidet legges opp med sikte på å fullføre en doktorgrad i løpet av tilsettingsperioden.

Det forutsettes at den som tilsettes går inn i et godkjent opplegg for en ph.d-grad og at arbeidet legges opp med sikte på å fullføre en doktorgrad i løpet av tilsetningsperioden.

Kvalifikasjonskrav for stillingen

For å kunne tilsettes må kandidaten oppfylle kravene for opptakt til ph.d.-utdanning ved NMBU. Kandidaten må ha en relevant utdanning tilsvarende en femårig Masterutdanning med 120 studiepoeng på masternivå. Søkeren må ha en dokumentert sterk faglig bakgrunn fra tidligere studier, og kunne dokumentere gode engelskkunnskaper, både skriftlig og muntlig. For mer utfyllende informasjon om opptakskriterier, se «Forskriften for graden ph.d. ved NMBU» og «programbeskrivelsen» for det aktuelle ph.d. programmet.

Faglige kvalifikasjonskrav

Det kreves:

  • Utdanning på masternivå innen fag som veterinærmedisin, fiskehelsebiologi, molekylærbiologi, mikrobiologi, biokjemi eller tilsvarende. Kandidater som fullfører sin utdannelse i løpet av våren 2019 kan også søke.
  • God skriftlig og muntlig formuleringsevne på norsk/skandinavisk og engelsk

Det er ønskelig med:

  • Kunnskap og erfaring innen akvakultur
  • Kunnskap og erfaring innen mikrobiologi
  • Kunnskap og erfaring innen epidemiologi
  • Erfaring fra forskningsarbeid

Personlige egenskaper/egnethet

Det kreves:

  • Gode evner til å arbeide selvstendig
  • Gode samarbeidsevner
  • Motivasjon

Det er ønskelig med:

  • Gode sosiale egenskaper
  • Forskerambisjoner

Lønnsvilkår og informasjon

Stillingen innplasseres i stillingskode 1017 Stipendiat, lønnsramme 20. Stipendiater innplasseres normalt i lønnstrinn 51 (NOK 449 400). Ansiennitetsopprykk i stillingen.

Tilsettingen skjer i henhold til gjeldende nasjonale retningslinjer for tilsetting som stipendiat ved universiteter og høgskoler. Stipendiatstillingen er en åremålsstilling.

Nærmere opplysninger ved:

Informasjon til deg som søker stipendiatstilling og generell informasjon til søkere

Slik søker du:

Søknad sendes elektronisk via linken ”Søk stillingen” øverst på denne siden. Legg ved vitnemål og attester.

Søkere som innkalles til intervju må kunne fremlegge bekreftede kopier av vitnemål og attester.

Søknadsfrist: 09.06.2019

Dokumenter som ikke kan sendes elektronisk sendes i tre eksemplarer i ordinær post merket still.nr. 19/02446 til NMBU Veterinærhøgskolen, Institutt for mattrygghet og infeksjonsbiologi, Postboks 369 sentrum, 0102 Oslo

Søk stillingen

Powered by Labrador CMS