Kunne denne spaghettien gått i vaffelrøra? Kanskje ikke, men det er mye vi kan gjøre for å kaste mindre mat.

Hvordan kan vi kaste mindre mat?

Vil du bruke sommeren til å få familien til å kaste mindre mat? Her er noen tips.

Mat som havner i søpla er et kjempestort problem.

Maten vi kaster står for rundt en tiendedel av de menneskeskapte klimagassutslippene i verden.

Hadde all maten vi kaster vært et eget land ville det vært verdens tredje største land for klimagassutslipp.

Vi kaster hver åttende handlepose

Heller ikke i Norge er vi så flinke til å spise opp alt vi kjøper.

Hver nordmann kaster rundt 42 kilo mat hvert år. Det er mat for 5800 kroner per familie. Det betyr at vi kaster hver åttende handlepose vi tar med hjem fra butikken.

Dette viser rapporten Matsvinn i Norge som forskere ved Østlandsforskning har lagd. Denne har forskning.no skrevet om tidligere.

Hva kan vi gjøre?

De som lager maten, butikkene som selger den og hotell og kantiner som serverer den kaster også mye mat.

Men det er faktisk vi familier som kaster mest.

Hva kan vi gjøre med det?

Dette har forskere ved OsloMet prøvd å finne ut. Noe av det de har funnet, er litt overraskende.

Gå oftere i butikken

Du har kanskje hørt at voksne har sagt at det er lurt å ikke gå så ofte i butikken. At det faktisk lønner seg å handle inn stort når du først er i butikken, for å unngå at du kjøper noe du ikke trenger hver gang du stikker innom.

Men forskernes undersøkelse viser at det er motsatt.

Å planlegge middager lang tid i forveien og kjøpe inn masse mat samtidig gjør faktisk at vi kaster mer mat, ikke mindre.

Det skjer alltid noe uventet

Hvis familien handler inn til sju middager, kan det lett føre til at mat kastes fordi det nesten alltid skjer noe uventet i løpet av uka. Kanskje gjelder det spesielt nå på sommeren.

Plutselig finner mormor ut at hun skal invitere dere alle til middag. Eller farfar får plutselig lyst til å invitere familien på pizza på den lokale restauranten en dag.

Hva skjer da med kjøttdeigen og salaten som ligger der hjemme i kjøleskapet? Jo, den ser ikke så delikat ut den dagen den skal bli spist. Da havner den kanskje i søpla.

Brød og salat er verstinger

De matvarene vi kaster mest av er frukt og grønt og brød.

Mat som er dyrt, som kjøtt og fisk, havner sjeldnere i søpla.

Men ofte kaster vi mat som er helt fin, bare fordi vi ikke vet forskjellen mellom «best før» og «siste forbruksdato».

Når det står «best før» kan noe av maten spises både i dager og uker etter det.

Noe mat, som pasta, mel og sukker, kan til og med spises flere år etter datoen som står på pakka.

Men vi stoler ikke på nesa vår. Men det bør vi gjøre, mener Hanne Møller hos Østfoldforskning. Hun mener vi bør lukte mer på maten for å avgjøre om den kan spises eller drikkes.

Kaste alt i vaffelrøra?

En familie forskning.no intervjuet har et utradisjonelt tips til deg som ikke vil kaste mat. De anbefaler oss å lage vafler. Det meste kan nemlig puttes i vaffelrøra aller gratineres med ost i ovnen, mener de.

Et annet tips fra familien er å putte mat som er i grenselandet i sausen. Paprikaen som er litt slapp, blir for eksempel like god i pastasausen.

Det er også lurt å ha en boks i kjøleskapet som er merket «Spis meg først», mener familien. Alt som nærmer seg datostempling går da i boksen og skal spises først.

Noe å prøve ut på familien i sommer?

Kilder:

Powered by Labrador CMS