Flere amerikanere meldte i en undersøkelse at de hadde forsøkt å gå ned i vekt ved å spise mindre, trene mer eller drikke mer vann.

Flere amerikanere forsøker å slanke seg, men befolkningen blir tyngre

– Det er en innlysende konklusjon vi kan trekke ut fra dette – at måten vi som befolkning har blitt fortalt å gå ned i vekt på, ikke fungerer, mener ekspert.

En nylig publisert studie viser at den amerikanske befolkningen har blitt mer opptatt av vekta. Flere meldte at de har forsøkt å slanke seg det siste året, enten ved å spise mindre, trene mer eller drikke mer vann.

Men i samme periode gikk gjennomsnittsvekta til den amerikanske befolkningen opp.

Ifølge webmd.com har den gjennomsnittlige BMI-en gått fra 28 i perioden 1999-2000 til 29,4 i 2015-2016. En BMI på 30 eller mer regnes som fedme.

Tror ikke folk følger opp slankeplanen

Studien baserer seg på undersøkelser blant omtrent 48 000 voksne amerikanere. Forskerne har sammenlignet resultatene fra undersøkelser fra perioden mellom 1999 til 2016.

– Når flere melder at de forsøker å gå ned i vekt, kan vi forvente færre tilfeller av fedme, men antallet minker ikke, sa Lu Qi til Webmd. Qi er direktør ved Tulane University hvor studien ble gjennomført.

Qi forklarer at selv om flere meldte at de forsøkte å gå ned i vekt ved å spise mindre, så de ingen betydelig reduksjon i kaloriinntak blant deltakerne i studien.

Forskeren mener dette tyder på at folk ikke følger opp slankeplanene skikkelig.

I studien skriver forskerne at det kan hende at de som meldte at de hadde forsøkt å gå ned i vekt, ikke er de som nødvendigvis er de som trenger det mest. Forskerne kartla nemlig også om deltakerne anså seg selv som normalvektige eller overvektige. De så at færre med overvekt eller fedme anså seg selv som overvektige.

– Å spise mindre har ingen effekt

Men andre forskere mener denne studien belyser et mer overordnet problem.

– Det er en innlysende konklusjon vi kan trekke ut fra dette – at måten vi som befolkning har blitt fortalt å gå ned i vekt på, ikke fungerer, sa Lee Kaplan til Webmd. Han er direktør ved Massachusetts General Hospital i Boston.

Han mener at det å spise mindre og å trene mer ikke fungerer godt nok på sikt, og at vi er for opptatt av «kalorier inn - kalorier ut»:

– Fedme er en sykdom hvor kroppen tror den trenger mer fett enn det som er sunt, sa han.

Ifølge Kaplan er det slik at kroppen er programmert til å holde på en viss mengde fett for å holde oss friske. Om du blir skikkelig syk og går ned noen kilo, vil du legge på deg igjen rimelig kjapt etterpå, sa forskeren til Webmd.

– Å spise mindre har ingen effekt. Spiser du mindre, forteller du den delen av hjernen som styrer dette at du er syk. Og hva gjør hjernen når du er syk og går ned i vekt? Den sørger for at du legger på deg igjen, sa han.

Han mener derfor at behandling av fedme krever medisinering eller terapi som hjelper kroppen med å tilbakestille denne måten å regulere fett på.

– Bør behandles som en kronisk sykdom

Forskning fra NTNU har også vist at selv om de aller fleste overvektige greier å gå ned i vekt, men få greier å holde vekta etter slankingen. Det er fordi en rekke fysiologiske mekanismer kjemper imot vekttap, noe NTNU har omtalt i denne artikkelen.

Forskeren bak studien, Catia Martins, forklarte at når man går ned i vekt, skiller kroppen ut mer av et spesielt hormon som gjør oss sultne. Dette justerer seg ikke over tid.

– Derfor er det sannsynlig at folk som har vært overvektige, må leve med økt sultfølelse for resten av livet, sa Martins.

I tillegg går kroppen inn i sparemodus etter vektnedgang, ifølge Martins. En person som har gått ned i vekt trenger mindre energi for å beholde den lettere kroppen, men vil likevel føle seg mer sulten.

– Fedme er en hverdagskamp for resten av livet. Vi må slutte å behandle det som en akutt sykdom med å ta inn pasienter for litt bistand og hjelp, og så overlate de til seg selv, sa Martins.

Forskeren mener at fedme må behandles som en kronisk sykdom på linje med andre kroniske sykdommer.

forskning.no har tidligere tatt for seg problemer ved vektnedgang i denne Spør en forsker-podcasten:

Referanse:

Han, L. m.fl: Trends in Self-perceived Weight Status, Weight Loss Attempts, and Weight Loss Strategies Among Adults in the United States, 1999-2006. JAMA Open (2019) doi:10.1001/jamanetworkopen.2019.15219

Powered by Labrador CMS