Skogbrannene har satt sine spor i Sequoia National Forest i California.

Skogbranner slipper ut enorme mengder karbon­dioksid

Svære skogbranner i Sibir, Nord-Amerika og rundt Middelhavet har ført til rekordstore utslipp av co2 i sommer.

Skoger som går opp i flammer, har ført til at over 2,5 milliarder tonn co2 er sluppet ut bare i juli og august. Det er like mye som India slipper ut totalt fra alle kilder i løpet av ett år, melder Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS).

Over halvparten av utslippene fra branner i juli kom fra Sibir og Nord-Amerika. Selv langs polarsirkelen sto skog i brann og slapp ut 66 millioner tonn co2 fra juni til august. Totalt var utslippene fra Russland på over 1 milliard tonn co2.

Hetebølger, tørke og lav fuktighet i jorda, alt forsterket av global oppvarming, har bidratt til branner som aldri før på alle tre kontinenter.

Ond sirkel

De store co2-utslippene bidrar ytterligere til den globale oppvarmingen og klimaendringene, som igjen fører til mer tørke og hetebølger som i sin tur gjør verden enda mer utsatt for skog- og krattbrann.

Brannbetjenter ved et veltet kjempetre i Sequoia-skogen søndag.

– Det som har vært uvanlig, var antall branner, hvor store områdene som sto i flammer var, intensiteten i brannene og også hvor lenge de varte, sier Mark Parrington i CAMS.

Brannene startet for alvor i det nordøstlige Sibir i juni, og det var først sent i august og begynnelsen av september at de omsider begynte å gi seg. Utslippene i regionen var dobbelt så høye som i fjor.

Zombie-branner

Mens satellittbilder ikke avslører hvordan de starter, men mange av dem som begynner tidlig på sommeren er trolig «zombie»-branner, branner som har ulmet under bakken gjennom vinteren.

I det vestlige USA og i British Columbia i Canada, der temperaturene i sommer nådde rekordhøye 50 grader, brant også store skoger ned, og brannene fortsetter ennå i California.

Massive røykskyer fra Sibir og Nord-Amerika beveget seg over Atlanterhavet og nådde Storbritannia og deler av fastlands-Europa i august.

Mest intense noensinne

I mellomtiden startet også store ukontrollerte branner rundt nesten hele Middelhavet, forsterket av kontinuerlige hetebølger.

I Tyrkia var brannene de mest intense noensinne registrert, og det var også omfattende branner i Hellas, Italia, Albania, Nord-Makedonia, Tunisia, Algerie, Israel og Libanon. Spania og Portugal ble rammet i august.

Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) melder at femårsperioden fram til 2020 var uten sidestykke, særlig i Europa og Nord-Amerika.

– Globalt har økningen i temperaturer og tørke gjort brannsesongen lenger og doblet områder som er utsatt for brann, melder FNs klimapanel IPCC.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS