Gamle rester etter kaffe hjelper regnskogen med å vokse. Slik så regnskogen ut etter to år med kaffegrut på bakken.

Kafferester hjelper regnskogen å vokse

For to år siden spredte forskere rester fra kaffebønner over et lite område som tidligere hadde vært regnskog. Da de så hvordan det hadde gått, ble de overrasket.

Rester etter kaffe kan brukes til så mangt.

Ofte går det rett i søpla – eller komposten – det brune gørret som blir igjen etter at kaffebønnene har blitt produsert.

Men kafferester kan brukes til mange andre ting. Kaffegrut, for eksempel, har noen laget jakker av. Andre har funnet ut at kaffegrut dreper snegler som ødelegger hagene til folk.

Nå viser en ny studie at rester fra kaffebønner hjelper regnskogen med å vokse igjen.

Hogging og brenning av skogen

Regnskogen blir mindre og mindre fordi mennesker hogger den ned.

Ofte er det mennesker som trenger jord til å dyrke mat og å holde husdyr, som kuer og sauer. De gjør det for å overleve.

Da brenner de ned trærne for å lage åkrer der de sår korn, mais og gras til dyrene.

Men det kan også være store bedrifter som rydder plass til kaffe- og bananplantasjer.

Et miljøproblem

Dette er uansett et stort problem for miljøet. Regnskogen tar nemlig opp svært mye CO2 fra atmosfæren.

Den er også hjem til millioner av planter og dyr, som har ingen steder å gjøre av seg når skogen blir borte.

Konsekvensene er at flere av verdens arter dør ut og at skogen ikke lenger lagrer like mye CO2.

Dumpet kafferester på bakken

En av løsningene på problemet med avskoging – altså brenning av skog – er å la skogen få vokse opp igjen.

Og det er her kafferestene kommer inn.

Forskere fra Sveits og Hawaii dumpet kafferester fra 30 lastebiler på et område med nedbrent skog i Costa Rica, som ligger i Mellom-Amerika.

Området er cirka 35 meter bredt og 40 meter langt.

Lasteplan på lasteplan med kaffegrut ble dumpet på åkeren som tidligere hadde vært regnskog.

Masse ny skog

De bruket også et like stort område uten å tilsette kafferester, slik at de kunne sammenligne resultatene.

Og de var dramatiske, skal vi tro den ene forskeren.

- Området som fikk et tykt lag med kafferester oppå jorda, forandret seg til en liten skog etter bare to år, sier Rebecca Cole, en av forskerne bak studien i en pressemelding (på engelsk).

Det andre området uten kafferester var bare fullt av gras.

En vinn-vinn situasjon

Akkurat det området i Costa Rica som forskerne testet kafferestene på, ble ryddet for å gjøre plass til en stor kaffeplantasje.

Cole og de andre forskerne mener dette kan gi folkene bak kaffeplantasjen en mulighet til å gjøre opp for seg: At restene fra kaffebønnene de dyrket på plantasjen, blir brukt til å reparere skogen igjen.

————————-

Denne saken har vi endret etter at vi ble kontaktet av en årvåken leser. Vi hadde først skrevet at kaffegrut hjalp regnskogen med å vokse. Men leseren påpekte at det ikke er kaffegrut, men rester etter kaffebønner som kommer fra produksjonen av kaffe. Saken er nå oppdatert, og vi takker leseren som tok kontakt med oss.

Kilder:

En vitenskapelig artikkel i tidsskriftet Ecological Solutions and Evidence (på engelsk)

Powered by Labrador CMS