Selv om mange katter elsker å legge seg i kofferter, er det ikke sikkert at de har så lyst til å reise på ferie.

Hvor bør katten være når vi reiser på ferie?

Katten liker ikke så godt å dra til nye steder. Den vil nok heller være hjemme i sommer enn å dra på ferie, sier forsker.

Når ferien nærmer seg, og familien skal dra på hytta lurer mange på hva som er best.

Skal vi ta med oss katten på hytta? Skal vi la den bo på et kattepensjonat? Eller bør vi bare la den bli hjemme?

Kan bli redd og frustrert

Dette har forskning.no spurt forsker Bjarne Braastad om. Han jobber ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet og er ekspert på hvordan dyr oppfører seg.

Katten kan bli redd og usikker hvis den må være på et nytt sted. I verste fall kan den bli redd og stikke av, mener han.

– Tar du katten med på hytta, må den venne seg gradvis til feriestedet.

Er det første gang den er på besøk på hytta, bør du holde den inne først sånn at den blir kjent med hele hytta. Er det trygt, kan du la katten slippe ut etter et par dager. Da bør du være sammen med den. Helst bør du ha den i bånd i starten, sier katteeksperten.

Spør nabo eller venner

Vi bør ikke reise bort i dagevis og tro at katten vil klare seg godt alene, mener Braastad.

De eneste kattene som klarer seg alene i en uke, er typiske gårdskatter. De bor nesten bare ute og får mat av mennesker en sjelden gang.

De fleste katter trenger oss oftere. Det er for lenge å være borte i en hel uke, selv om vi setter ut mat.

Spesielt viktig er det om vi ikke har en katteluke der vi bor.

Du må få en venn eller nabo som kan besøke katten din hvis du reiser bort i flere dager, mener professoren. Det beste er om katten kjenner denne personen fra før.

Og det er ikke nok at vennen eller naboen gir katten mat. Den bør også få kos eller bli lekt med, mener han.

Se an kattepensjonatet

Er kattepensjonat da det beste?

– Mange trives godt på kattepensjonat, men det beste for katten er som regel å kunne bo hjemme – og særlig i sommerferien om katten kan gå ut og inn som den vil gjennom en katteluke, sier Braastad.

– Mange kattepensjonater eller kattehoteller drives på en veldig god måte. Det er stor forskjell på ulike kattepensjonater, så du bør se an forholdene flere steder før du bestemmer deg. Velg et der katten kan gå fritt og ikke bare sitte i bur.

Skal den bo på kattepensjonat, bør du la den være der bare et par dager første gang. Så kan du heller øke etter hvert som katten blir vant med det, mener han.

Powered by Labrador CMS