Hovedpersonen i en menstruasjonssyklus er slimhinnen, og det er den hormonene i hormonspiraler og p-piller påvirker, slik at man kan dempe eller unngå menstruasjon. Men ingen løsning er 100 prosent sikker, og det er både fordeler og ulemper ved de ulike midlene.

Kan du unngå plutselig menstruasjon?

SPØR EN FORSKER: Her får du vite hvordan du kan styre eller unngå menstruasjon.

Det har vært en fast bestanddel av kvinners liv siden vi for tusenvis av år siden var dekket av hår.

Likevel kan det fortsatt være vanskelig å holde orden på når menstruasjonen kommer – selv etter at vi fikk truser på oss.

Noen kvinner kan stille klokken etter det, mens andre må venne seg til overraskelser.

Men ingen kan være helt trygg.

– Tidspunktet for menstruasjon kan godt variere med en uke eller mer. En syklus kan i prinsippet ta halvparten av en måned, forteller Ditte Trolle. Hun er gynekolog og sexolog ved Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet i Danmark.

Sannsynligheten for å bli overrasket av menstruasjonen er avhengig av hvem du er. Noen er mer uheldige enn andre.

– Du kan aldri være hundre prosent sikker på syklusen eller hvor mye du blør – selv om du alltid har hatt en kort, regelmessig menstruasjon.

– Spesielt hvis du er veldig følsom for miljøpåvirkninger eller blir stresset.

Hva er egentlig menstruasjon?

La oss ta en rundtur i menstruasjonssyklusen, som normalt varer litt under en måned:

  • Hovedpersonen er en liten slimhinne i livmoren.
  • Østrogen får slimhinnen til å vokse, fram til eggløsningen.
  • Så trår hormonet progesteron inn på scenen. Det får slimhinnen til å henge fast på livmorhalsen og vente på et befruktet egg som skal gli ned fra eggstokkene.
  • Hvis det ikke blir noen befruktning, faller slimhinnen av og kommer ut som menstruasjon.
  • Etter 4–7 dagers blødning starter syklusen forfra igjen.

P-piller er ikke en fullkommen løsning

Tar kvinnen p-piller, kan hun stanse syklusen.

– Du kan kontrollere syklusen ved å ta p-piller. Da har du samme hormonbalanse hver dag, forteller Trolle.

– Du slår ut dine egne hormoner. Pillene overtar styringen med hormonbalansen.

Men det har også noen ulemper. Kvinner som bruker pillen kan fortsatt oppleve plutselige flekkblødninger.

– Du kan få en så stor slimhinne at den faller ut. Da må du ta en pause fra pillene. Men det er også forskjell på hvordan og hvor ofte man opplever dette. Det kommer an på hvem du er, sier Trolle.

Hormonspiral kan kanskje være løsningen

Menstruasjon består av slimhinnerester og blod. Vil du unngå blødning helt, kan du forsøke å sørge for at slimhinnen ikke blir så stor at den må ut. Det kan man gjøre med en hormonspiral.

Hormonspiralen inneholder et hormon som minner om progesteron, som er det var som fikk slimhinnen til å henge fast. Det kommer aldri noen slimhinne på grunn av hormonet i hormonspiralen. Da får du ikke menstruasjon.

Men igjen er effekten ulik fra kvinne til kvinne og fra hormonspiral til hormonspiral. Mirena-typen er sterkere, så da er sannsynligheten for menstruasjon mindre. Ved den mindre spiraltypen «jaydess» vil du fortsatt oppleve litt blødning, sier Trolle.

Og til spørsmålet om hvilken prevensjonsform – p-pillene eller hormonspiralen – som er best, svarer Trolle:

– Anbefalingen er at du bruker noe som er langtidsvirkende. Spiralene er mye sikrere enn p-piller fordi det er større risiko for brukerfeil. Og spiralen er et mindre inngrep i kroppen.

Forsker: Menstruasjon hver måned er ikke naturlig

Selv om det kan være vanskelig å venne seg til at blødningene ikke lenger kommer til mer eller mindre avtalt tid, er ikke det noe du trenger bekymre seg for, forsikrer Trolle:

– Det er ingen fare.

Å blø året rundt, hver eneste måned, var faktisk uvanlig tidligere.

– Det er ingenting naturlig ved å ha menstruasjon. Det er naturlig for en kvinne å få barn fra hun er 15, ha et par menstruasjoner og så få barn igjen og fortsette den syklusen fram til overgangsalderen, sier gynekologen.

Det kan være det egentlig er sunnere å unngå menstruasjonen.

– P-piller beskytter mot kreft i eggstokkene. Det kommer trolig av at man unngår å ha eggløsninger hver eneste måned, sier hun.

Det kan skyldes at celledeling, som øker risikoen for mutasjoner og dermed kreft, er hyppigere når hormoner setter fart på menstruasjonen. Trolle sier at man ikke er helt sikker på sammenhengen enda.

Det er sjeldne bivirkninger

Selv om det kan være fint å droppe den månedlige – og for noen ganske smertefulle – blødningen, bør man være oppmerksom på at det finnes en rekke bivirkninger ved bruk av p-piller:

– Forskningen viser at unge kvinner kan ha en økt risiko for å bli deprimert. Spesielt hvis de har en tendens til det fra før, sier Trolle. – Det er også en økt risiko for blodpropp og mindre sexlyst.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no. Les originalsaken på videnskab.dk her.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS