Som følge av anbefalinger og påbud er mange munnbind i omløp - og mange ender opp på steder hvor de ikke skal være. Hold Norge Rent etterlyser tiltak, og har laget et sett med anbefalinger for hvordan du kan bidra til å hindre forsøpling.

Ønsker tiltak for å stanse munnbind-forsøpling

Med hensyn til miljø og smittevern, har foreningen Hold Norge Rent utformet en liste over anbefalinger - og ber om at både innbyggere, kommuner og næringsliv tar grep.

Nylig publiserte forskning.no en artikkel der forskere advarer om at munnbind har blitt et miljøproblem, som følge av at noen kaster brukte munnbind andre steder enn i søppelkassa.

Leserne var ikke overrasket, etter kommentarfeltene å dømme.

Foreningen Hold Norge Rent har engasjert seg i problematikken. I Oslo har mange observert munnbind som havner alle andre steder enn i søpla, særlig der mange går av og på t-bane, buss og trikk.

Men gjøres det noe i kommune og næringsliv for å bli kvitt problemet?

Råd for private, myndigheter og næringsliv

Daglig leder i Hold Norge Rent, Lise Keilty Gulbrandsen, forteller at de har tatt opp problemet med Oslo kommune, Bergen kommune, Helsedirektoratet og Sporveien, og delt en rekke anbefalinger for hvordan de mener søppelproblemet bør tas tak i.

Dessuten har de laget råd for hvordan mannen og kvinnen i gata kan unngå forsøpling.

Hold Norge Rents råd for hvordan du kan unngå forsøpling av munnbind, er som følger:

  1. Behold alltid munnbindet på inntil du kan kvitte deg med det på en forsvarlig måte.
  2. Ha gjerne med en liten pose til eget avfall som oppstår mens du er på farten i byen, på biltur eller i naturen.
  3. Bruk flerbruksmunnbind, men husk å holde brukte og ubrukte munnbind adskilt.
  4. Ikke kast søppel i fulle søppelbøtter.
  5. Meld ifra til kommunen om forsøpling og fulle søppelbøtter.

På nettsidene deres ligger også listen over anbefalinger til myndigheter og næringsliv.

– Det er behov for en omfattende bevisstgjøringskampanje i det offentlige rom, og nasjonale myndigheter kan med fordel ta opp problemet på en eller flere av pressekonferansene som holdes jevnlig, uttalte Gulbransen til Journalen tidligere i oktober.

– Vårt viktigste råd er å bruke flerbruksmunnbind. Dette er både mer miljøvennlig, rimeligere over tid og begrenser forsøpling, mener Gulbransen.

Og selv om anbefalingene er utformet med tanke på å unngå forsøpling, har man ikke glemt hensynet til smittevern, forsikrer Gulbransen overfor forskning.no, og sier foreningen har tatt helsemyndighetenes regler og anbefalinger i betraktning.

– Allerede økt kapasitet

En av instansene som Hold Norge Rent har kontaktet vedrørende søppel-problematikken, er Oslo kommune.

Lista over tiltak de mener bør innføres omfatter blant annet å sørge for god informasjon i det offentlige rom om forsvarlig håndtering av brukte munnbind og hansker.

Men det er ikke bare munnbind det har blitt kastet mer av i forbindelse med koronasituasjonen, forteller Joakim Hjertum, veisjef i Bymiljøetaten i Oslo kommune. Og derfor har de allerede vært nødt til å iverksette tiltak, skriver han i en e-post til forskning.no.

– Vi har siden i våres håndtert større avfallsmengder enn vanlig grunnet økt bruk av take-away. Per nå vurderer vi det derfor ikke slik at det er behov for økt kapasitet eller hyppigere tømming, forteller han.

– Verst ved stasjonsområdene

En annen anbefaling fra Hold Norge Rent er å sørge for at reisende med kollektivtrafikken enkelt skal kunne kvitte seg med munnbind og engangshansker.

Men områdene som Bymiljøetaten har ansvar for har ikke opplevd den samme økningen i pandemi-relatert søppel som man har sett ved stasjonsområdene, opplyser Hjertum. Bymiljøetatens ansvarsområder er i hovedsak utenfor disse.

– Når det gjelder håndteringen av selve avfallet på stedet, så vil entreprenørene håndtere dette som alt annet avfall med en viss smitterisiko. Vi vurderer også situasjonen i samråd med helseetaten og fagmiljøene på smittevern i kommunen, som vi er i løpende dialog med.

– Sørg for å treffe søppelkassen

Og ettersom mange kollektivt reisende vil kvitte seg med munnbind når de går av bussen eller banen, har Sporveien også blitt konfrontert av Hold Norge Rent. Jan Rustad i Sporveien forteller i en e-post til forskning.no at de holder øye med situasjonen.

- Vi satte inn flere ressurser på å håndtere søppel på stasjonene da oppfordringen om å bruke munnbind for noen uker siden ble forsterket. Nå som det er påbudt å bruke munnbind, vurderer vi fortløpende om det er nødvendig å sette inn enda flere ressurser. Sporveien følger situasjonen nøye.

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad forklarte til VG i september at munnbind som ligger utenfor søppelkassene ikke utgjør noen smittefare, med mindre noen tar på dem.

– Men det er selvsagt en viktig rutine at brukte munnbind kastes rett i søppelet, la han til.

– Vi oppfordrer alle til å bidra i dugnaden. Behold munnbindet på til du er ute av stasjonsområdet. Ta med deg munnbindet hjem, eller kast det i en søppelkasse utenfor stasjonen, foreslår Jan Rustad.

Også Hold Norge Rent mener man bør beholde munnbindet på til man finner en søppelkasse som ikke renner over.

Vaskes på 60 grader

Når det gjelder flerbruksmunnbindene, anbefales vask etter hvert bruk.

Tidligere denne måneden spurte vi Hanne-Merete Eriksen-Volle og Mette Fagernes ved Folkehelseinstituttet om det ikke er mulig å heller legge det vekk i noen dager før man tar det i bruk igjen, slik at virusene får tid til å dø.

– Andre smittestoffer kan være på munnbindet og øke i antall over tid hvis det er fuktig. Så det er ikke anbefalt, påpekte Mette Fagernes.

– SARS-CoV-2 kan leve fra timer til dager utenfor kroppen avhengig blant annet av materiale det er på, luftfuktighet og temperatur. Vi har derfor som råd at munnbind skal vaskes etter bruk. Brukte munnbind kan vaskes sammen med annet tøy og således behøver det ikke bidra til bruk av mer vann og energi, forklarte Eriksen-Volle.

Hva med en dusj sprit?

Av nysgjerrighet spurte vi også om det ikke er mulig å gi munnbindet en dusj sprit for å desinfisere det, framfor å slenge det i vaskemaskina.

– Spriten kan ha varierende effekt når det er organisk materiale som spytt og luftveissekret tilstede, og ulik effekt på ulike overflater. Derfor er heller ikke det anbefalt, konstaterte Fagernes.

Powered by Labrador CMS