Kjempepingvinen kan ha sett slik ut.

Barn fant fossil av en kjempepingvin

Fuglen kan ha vært like høy som barna!

For 15 år siden skjedde noe temmelig utrolig.

Historien handler om en gjeng med barn og unge som var med i Hamilton Junior Naturalist Club på New Zealand. Dette er en klubb for unge mellom 10 og 18 år, som er interessert i naturvitenskap.

I 2006 var klubben ute på ekspedisjon sammen med fossileksperten Chris Templer. Barna håpet å finne forsteinede kråkeboller. Men resultatet var bedre enn noen kunne ha drømt om.

De oppdaget noe som stakk ut av sandsteinen i området. Først syntes barna det så ut som en rusten gammel propell. Men snart skjønte de at de hadde oppdaget noe fantastisk.

Ungdommene hadde funnet et av de mest hele pingvin-fossilene som noen gang er oppdaget.

30 millioner år

Siden fossilet lå på et sted hvor det kunne bli ødelagt av bølger, fikk barna og fossileksperten lov til å grave det ut. Etterpå ble det liggende i flere år på et museum.

Men nå har en gruppe forskere endelig undersøkt fossilet skikkelig.

De har funnet ut at pingvinen levde for rundt 30 millioner år siden. Forskerne har lagd en 3D-modell av skjelettet og sammenlignet med knoklene til andre pingviner.

Slik kan de finne ut mer om hvordan for lengst utdødde fugler utviklet seg.

Lange bein

Forskningen viser at pingvinen som barna fant, ligner på andre utdødde pingviner som er oppdaget på New Zealand. Men den hadde et særtrekk:

Den nye pingvinen hadde veldig lange bein. Dette gjorde at fuglen trolig var hele 140 centimeter høy når den stod oppreist. Altså nesten like høy som barna som fant den!

Pingvinen har nå fått det latinske navnet Kairuku waewaeroa. Waewaeroa betyr «lange bein» på maorisk, språket til urfolket på New Zealand.

Kanskje gjorde disse beina det mulig å svømme fortere eller dypere?

- Det er ganske sprøtt å vite at et funn vi gjorde som barn for så mange år siden bidrar til vitenskapen i dag, sier Steffan Safey, som var med på å oppdage fossilet i 2006.

Kilder:

  • Fossilet av pingvinen ble undersøkt av forskeren Simone Giovanardi ved Massey University på New Zealand og hennes samarbeidspartnere.
  • Forskerne har skrevet om resultatene sine i en artikkel som nå er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Journal of Vertebrate Paleontology.
  • De som gir ut tidsskriftet har også skrevet en pressemelding om funnet.
  • Nyhetsnettstedet LiveScience har også skrevet om funnet.
Powered by Labrador CMS