Et av Evergrandes mange byggeprosjekter i Kina.

Hvorfor truer et kinesisk eiendomsselskap verdensøkonomien?

Det store selskapet Evergrande kan være på vei mot konkurs. Mye handler om hva Kommunistpartiet nå vil gjøre, mener norsk Kina-forsker.

Over 2600 milliarder norske kroner.

Gjelden som det kinesiske bygge- og eiendomsselskapet har til kreditorene sine høres helt astronomisk ut.

Den har vokst i takt med at selskapet har satt i gang å bygge stadig flere boliger til millionene av kinesere som kommer flyttende fra landsbygda inn til Kinas hurtig voksende storbyer.

Oslo Børs sank kraftig

Totalt skal Evergrande nå ha rundt halvannen million boliger under bygging, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Mandag denne uka nådde bølgene fra Evergrande og Kina fram til Oslo Børs, som brått sank med 2,5 prosent.

Da det torsdag ble kjent at Evergrande hadde fått til en avtale med en gruppe kinesiske obligasjonseiere, så steg Oslo Børs med innpå 2 prosent igjen.

Hvordan kan ett enkelt kinesisk selskap påvirke norsk økonomi så mye?

Evergrande Cultural Tourism City er et byggeprosjekt som nå har stoppet opp. Prosjektet i Jiangsu-provinsen skulle tilby innbyggerne både boliger og underholdning. Investorer i prosjektet ble lovet høy avkastning på pengene sine.

Evergrande er enormt stor

Henning Kristoffersen er forsker ved Universitetet i Oslo og ekspert på Kinas næringsliv.

Han minner om at eiendomssektoren i Kina har vokst seg enorm. Den utgjør nå mer enn 25 prosent av landet samlede økonomi (BNP).

– Kina har opplevd en voldsom vekst.

– Denne veksten er i hovedsak tuftet på to ting: Eksport av varer fra det som blir kalt «verdens fabrikk». Og bygging av boliger og annen infrastruktur.

Evergrande har i dag over 1.300 byggeprosjekter i over 280 kinesiske byer, ifølge AFP. Totalt skal rundt fire millioner kinesiske arbeidsplasser være direkte eller indirekte knyttet opp til aktiviteter hvor selskapet er involvert.

– Når et så stort selskap med veldig stor gjeld får problemer, så kan det rokke ved hele eiendomsindustrien i Kina. Den er så stor at det igjen rokker ved hele Kinas vekstmodell, sier Kristoffersen til forskning.no.

Henning Kristoffersen forsker på Kinas næringsliv. Han har tidligere ledet Handelshøyskolen BI sine aktiviteter i Kina og han har vært direktør for Nordisk senter ved Fudan-universitetet i Shanghai. Nå tar Kristoffersen en doktorgrad ved Sosialantropologisk institutt på Universitetet i Oslo.

Nytt «Lehman-øyeblikk»?

Frykten er nå at en konkurs i Evergrande skal skape en snøballeffekt både i Kina og resten av verden.

Investorer og andre pengefolk med noen år på baken, husker godt det beryktede «Lehman-øyeblikket» den 15. september i 2008.

Det var da den gigantiske investeringsbanken Lehman Brothers gikk konkurs på Wall Street i New York.

Med denne konkursen brøt tilliten i det globale finanssystemet sammen. Krisen fikk store økonomiske og sosiale ringvirkninger verden over.

Vil statuere et eksempel

– Evergrande er likevel noe annet enn Lehman Brothers, mener Kristoffersen.

Han tror ikke at en krise i Kinas store byggeselskap, på samme måte som Lehman Brothers-konkursen vil kunne skape en global finanskrise.

– På sikt vil dette kunne bremse den globale veksten. Men et viktig poeng her er at grunnen til at Evergrande nå kommer i problemer, handler om at Kommunistpartiet i Kina vil statuere et eksempel og helt bevisst strammer inn overfor et selskap som har lånt enormt mye penger.

Kommunistpartiet er nemlig veldig klar over problemet med den høye gjelden i kinesiske vekstselskaper.

– Det aller meste av Evergrandes gjeld er til kinesiske kreditorer. Og stort sett alle de store kinesiske bankene og finansinstitusjonene er kontrollert av Kommunistpartiet, påpeker Kristoffersen.

Så dersom Kinas politiske ledere vil redde Evergrande, så kan Kommunistpartiet gjøre det.

– Spørsmålet er om de vil det.

En kinesisk krise

Akkurat nå, mener Kristoffersen, er krisen i det store kinesiske selskapet dermed mer en kinesisk krise enn noen global krise.

– Den samlede gjelden i Kina er i dag bortimot tre ganger så stor som landets BNP.

– Dette er ikke noe Kommunistpartiet vil at skal fortsette. Mange spekulerer derfor på om partiet er villig til å la dette selskapet gå over ende for å statuere et eksempel, sånn at Kina kan få en mer balansert økonomi framover.

– Men skal jeg gjette, så sitter en slik konkurs langt inne for Kommunistpartiet, sier den tidligere lederen for Nordisk senter ved eliteuniversitetet Fudan i Shanghai.

Evergrande eier i tillegg både fornøyelsesparker og fotballklubber.

Fornøyelsesparker og kjent fotballklubb

Nok en faktor Kristoffersen mener taler imot en konkurs i Evergrande, er at så mange vanlige kinesere har investert sparepengene sine i selskapet.

– Mange kinesere har brukt betydelig deler av formuen sin på å kjøpe aksjer i dette selskapet. Det er en faktor Kommunistpartiet neppe tar lett på.

Skulle Evergrande gå konkurs, vil det også kunne føre til et kraftig fall i prisene på Kinas boligmarked. Det vil igjen kunne ramme flere millioner kinesiske boligkjøpere.

Evergrande har i tillegg til boliger også investert mye penger i fornøyelsesparker, turisme, produksjon av elbiler og helsetjenester.

Eiendomsgiganten har oppå alt dette kjøpt den populære kinesiske fotballklubben Guangzhou FC som i flere år har ligget på toppen av den kinesiske superligaen.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS