Covid-19 oppsto ikke på et kjøttmarked i Wuhan, det er ikke et nytt virus, ifølge Anne Spurkland.

- Nå lever vi med konsekvensen av immunforsvaret vårt

PODCAST: Kroppene våre kjenner ikke covid-19, og derfor må vi holde oss hjemme, sier Anne Spurkland.

2020 kommer til å bli husket som året da Norge og verden ble rammet av en pandemi forårsaket av det nye koronaviruset covid-19.

Men hva er egentlig virus, hvordan smitter de, og hvordan gjør koronaviruset oss syke? Og hvordan skal vi best beskytte oss mot koronaepidemien, og når kan en vaksine være på plass?

- Nå sitter vi hjemme alle sammen, fordi immunforsvaret er helt uforberedt på det nye viruset. Vi lever med konsekvensen av immunforsvaret vårt alle sammen, sier medisinprofessor Anne Spurkland fra Universitetet i Oslo.

Virus er som gjøken

Virus gjør som gjøken - legger egget sitt i redet til en annen stakkars fugl.

- Men gjøken legger bare ett egg som det kommer en ny gjøk ut av, mens virus legger et egg og får ut tusen virusbarn, sier Spurkland.

Covid-19 oppsto ikke på et kjøttmarked i Wuhan, det er ikke et nytt virus.

- Viruset har en forhistorie, det har eksistert hos dyr. Men det kom inni menneskene på kjøttmarkedet, sier Spurkland.

Det er mye forskerne ikke vet om hvordan viruset lever i flaggermus og eventuelle andre dyr, og om de blir syke av det.

Menneskene derimot blir syke av covid-19. Og Spurkland vet hvorfor og hvordan.

Store kostnader for celler og samfunn

Hun mener det er store likheter mellom hvordan cellene våre håndterer en virusinfeksjon og hvordan samfunn takler pandemier. Begge fører til store kostnader.

Hun er ekspert på immunsystemet som utgjør kroppens forsvar mot virus og andre mikrober. Og hun er dagens gjest i denne podcastepisoden.

Spurkland driver bloggen immunglimt.no som i disse dager har en serie med innlegg om immunforsvar i koronaens tid. Anbefales!

Hun har også skrevet den flotte og nå veldig aktuelle populærvitenskapelige boka Immun - kroppens evige kamp for å overleve. Anbefales også!

Anne er av naturlige grunner en travel dame for tiden med stor etterspørsel fra media. Jeg er glad for at hun tok seg til å være med i Vett og vitenskap, og jeg lærte masse av denne podcasten.

Hør episoden her.

Hør flere episoder av Vett og vitenskap:

Powered by Labrador CMS