Denne artikkelen er produsert og finansiert av Universitetet i Bergen - les mer.

Koronaviruset SARS-CoV-2 har kommet til Norge. Mange frykter Wuhan-viruset, som har tatt tusenvis av liv.

Ti kjappe om koronaviruset

Det nye koronaviruset har nå spredd seg til Norge og kan se ut til å bli en verdensomfattende epidemi. I hvilken grad bør vi frykte Wuhan-viruset? Vi har spurt virusekspert professor Rebecca Cox.

1. Hva er koronavirus?

– Koronavirus er en stor familie av virus med fire humanvirus som forårsaker mild forkjølelse i alle aldersgrupper. Viruset ser ut som en krone, derav navnet. Familien inkluderer også virus fra dyr som kan smitte mennesker i en prosess som heter zoonose. Denne formen for smitte har gitt alvorlige lungebetennelse og død, som det nye viruset koronaviruset (SARS-CoV-2) i Wuhan- og Hubei-regionen i Kina.

– Tidligere har vi sett det samme med virusene SARS (Severe Acute Respiratory Virus (SARS) og MERS (Middle East Respiratory Syndrom Coronovarus Virus). SARS-CoV-2 startet i Wuhan, Hubei-regionen i Kina, men det finnes lokal spredning særlig i Sør-Korea, Iran og i Italia for tiden. I tillegg ser vi isolerte tilfeller hvor personer har blitt smittet i utlandet og tatt det med til sitt hjemland, inkludert Norge.

2. Hvordan smitter koronavirus?

– Opprinnelig smittet det nye koronaviruset fra dyr til mennesker. Nå smitter det mellom mennesker via nysing og hosting, men også ved kontakt med virusbefengte overflater.

3. Hva er symptomene?

– Vanlige symptomer er luftveissymptomer med feber, trøtthet, hoste og svært rask eller anstrengt pust. Alvorlige symptomer kan være lungebetennelse, alvorlig akutt luftveissyndrom, nyresvikt og dødsfall.

Professor Rebecca Jane Cox Brokstad leder Influensasenteret som er et samarbeid mellom Universitetet i Bergen, Haukeland Universitetssykehus og Helsedepartementet.

4. Hva bør du være oppmerksom på dersom du frykter du er smittet?

– Det er en akutt infeksjon med vanlige forkjølelsessymptomer. Hvis du har hatt kontakt med noen som kan være smittet, spesielt fra Italia eller Hubei-regionen, bør du kontakte helsevesenet og be om råd hvis du mistenker smitte og spesielt hvis du får rask eller anstrengt pust. Mange helsearbeidere har blitt infisert.

5. Hvilke forholdsregler bør du ta om du er på reise eller skal reise til et av landene hvor viruset er påvist?

– Unngå nærkontakt med syke personer som har feber og luftveissymptomer, som kan være smittet av SARS-CoV-2. Vask hendene ofte med såpe og vann eller alkoholbasert håndinfeksjon. God hoste- og nesehygiene er også viktig, ved å dekke munn og nese med papirlommetørklær eller albuekroken. Kast lommetørkleet og vask hendene etterpå.

– Unngå nærkontakt med syke personer som har feber og luftveissymptomer. Unngå nærkontakt med dyr og markeder som selger dyr og ferskvarer. Det er viktig at kjøtt og egg er tilstrekkelig kokt eller stekt og følg god mathygiene.

6. Hvem dør av det nye koronaviruset?

– Cirka 14 prosent av infeksjonene er alvorlige, hvorav 5 prosent er kritiske. Rundt 2,3 prosent av tilfellene i Hubei er døde på grunn av lungebetennelse. Halvparten av disse er pasienter i kritisk tilstand på grunn av alder eller underliggende sykdommer.

– Dødeligheten er vesentlig lavere i resten av verden med cirka 0,3 prosent. Alvorlig sykdom er forbundet med underliggende sykdommer, og spesielt diabetes, lungesykdom og andre kroniske sykdommer.

7. Koronaviruset er nylig påvist i Norge. Hva nå?

– Cirka 86 prosent av tilfellene fører til milde luftveisinfeksjoner. Viruset er kun farlig dersom det smitter lett mellom personer i Norge.

8. Hva er definisjonen på en pandemi?

– En pandemi er en stor verdensomspennende epidemi, hvor en smittsom sykdom sprer seg i flere verdensdeler.

9. Hvor høy risiko er det for at det nye koronaviruset fører til en pandemi?

– Hverken SARS eller MERS utviklet seg til en pandemi, men vi har sett at situasjonen forandrer seg rask, og WHO har nylig erklært en såkalt public health emergencies of international concern (PHEIC). Dette betyr at eksperter fra hele verden samarbeider om å kartlegge utbrudd, deler kunnskap om virus og informerer hverandre om behandlinger.

– For at utbruddet skal utvikle seg å bli en pandemi, må det være et virus som smitter lett fra person til person, over regioner i hele verden. Vi begynner å nærme oss dette.

Infeksjonene er bekreftet i flere land i Asia, USA, Midtøsten og Europa.

10. Bør man unngå å reise til landene hvor smitten er blitt påvist?

– Det finnes ingen medisiner eller vaksiner mot det nye koronaviruset. Du bør derfor vurdere å la være reise til regioner med pågående smitte med mindre det er nødvendig. Situasjonen forandrer seg raskt. Du bør følge Verdens helseorganisasjons (WHO) reiseråd og Utenriksdepartementets (UD) reiseråd.

Sjekk spredning av koronaviruset i verden her.

Powered by Labrador CMS