Nina Kristiansen (til venstre) og Anne Synnevåg deltar i ekstrasending av Forskningspodden.

Forskningspodden:
- Vi må forvente flere runder med nedstenging av samfunnet

PODCAST: Amerikanske forskere mener at vi skal gjennom flere runder med sosial avstand og nedstenging. Men hver runde blir kortere.

Vi har alle sett kurven – den som skal flates ut om vi bare holder avstand til hverandre og holder skoler, arbeidsplasser og utesteder stengt.

Den kurven er feil, mener tre amerikanske forskere. De har skrevet kronikk i New York Times, der de argumenterer for at vi heller står overfor en berg- og dalbane.

Ezekiel J. Emanuel, Susan Ellenberg og Michael Levy er henholdsvis kreftforsker, biostatistiker og epidemiolog – altså en som studerer sykdomsutbredelse i store befolkningsgrupper.

De peker på tidligere pandemier og hvordan smittebølgene har gått i disse. Både spanskesyken for 100 år siden og SARS-epidemien hadde flere runder med sykdomsutbrudd.

Opptil fire runder med sosial avstand

Forskerne kritiserer ikke strategien både Norge og andre land har lagt seg på, at smitten begrenses med sosial avstand og stengt samfunn. De mener det er riktig å prøve å flate ut kurven. Vi må bare forberede oss på både to, tre, kanskje fire kurver før viruset er slått tilbake.

Og i mellomtiden kommer det kanskje en vaksine. Eller forskerne kan finne fram til en behandling som gjør pasientene syke og smittefarlige i kortere tid.

De tre forskerne mener også at hver runde med sosial avstand og nedstenging vil bli kortere. Mange vil bli immune i neste runde, og hele samfunnet har fått erfaring med opplegget.

Hvor finner du podcasten?

Du kan lytte til podcastene våre på alle plattformer. F.eks. iTunes og Spotify.

Dette er en av sakene i dagens ekstrasending av Forskningspodden, med Anne Synnevåg.

I tillegg har det kommet en liten, men svært grundig studie fra Tyskland.

Masse virus i starten

En bedrift som produserer bildeler fikk besøk av en kinesisk kollega, og ni ansatte ble smittet. Forskerne huket tak i dem og undersøkte dem på alle mulige måter helt til de var smittefrie.

Resultatene viser smitteveier, sykdomsforløp og hvor lenge de var smittsomme.

De ni pasientene hadde en voldsom mengde virus i starten av sykdommen, men etter åtte dager fant ikke forskerne levende virus i kroppene deres. Og de fant aldri smittsomme virus i blod, urin og avføring.

Den siste saken som omtales i ekstrasendingen av Forskningspodden handler om dødeligheten som viruset har. Det har nå kommet resultater fra forskning på de 3700 passasjerene som lå i karantene i et cruiseskip på en havn i Japan. Resultatene tyder på at dødeligheten er på maksimalt 0,7 prosent.

Powered by Labrador CMS