En katts reaksjon på sølvkattebusk -

Katter elsker kattemynte, men ikke bare på grunn av rusen

Det kan være en eldgammel og nyttig grunn til at de gnir seg inn med kattemynte og sølvkattebusk, mener forskere.

Katter er tydelig svake for plantene kattemynte og sølvkattebusk, og mange katteeiere kjøper dem tørket på dyrebutikk for å glede pus.

Den typiske reaksjonen er at katten gnir hodet og ansiktet mot planten, ruller rundt på gulvet og ender opp en henslengt døs.

Katter kan reagere forskjellig på kattemynte. Noen bli aggressive eller hyperaktive, noen reagerer lite, mens enkelte katter kan faktisk hallusinere, påpekte den nå pensjonerte dyreatferdprofessoren ved NMBU, Bjarne Braastad til TV 2 hjelper deg i 2015.

Men hvorfor er katter så ville etter kattemynte og sølvkattebusk?

Plantene ser ut til å ha hatt en dobbel effekt, mener forskere fra blant annet Iwate University i Japan i en artikkel i ScienceAdvances.

Den ene effekten er rusen – mekanismen ligner den som trigges med heroin og morfin hos mennesker. Men de kraftige rusgivende stoffene i plantene også kan beskytte kattene mot insekter, ifølge den nye studien.

Beskyttelse mot insekter?

I kattemynte er stoffet nepetalakton utpekt som hovedansvarlig for kattenes rus. Nå har forskerne identifisert et stoff det beslektede stoffet nepetalaktol som det kraftigste katterusstoffet i planten sølvkattebusk.

Tolv katter fikk peke det ut blant en rekke kjemiske stoffer i planten som vokser i fjellområder i Kina og Japan. Kattene fikk dessuten målbart mer endorfiner etter kontakten med nepetalaktol, ifølge en pressemelding fra tidsskriftet.

Forskerne serverte dessuten nepetalaktol-dynkede papirark til et bredt utvalg kattedyr: 25 laboratoriekatter, 30 ville katter og flere store kattedyr: En Amurleopard og to jaguarer – ja, selv to gauper ble inkludert i forskernes rustest.

De var alle interessert i papirarkene, i motsetning til hunder og mus, ifølge pressemeldingen. Katter har av en eller annen grunn utviklet en spesiell mottakelighet for enkelte av stoffene i kattemynte og sølvkattebusk.

I 2020 trakk forskere ved Florida Museum of Natural History fram at nepetalakton kan ha effekt som insektmiddel.

Kunne det hende at plantene virket slik for katter? I den nye forskningen testet forskerne dette.

(Video: Masao Miyazaki & Reiko Uenoyama)

Kattene gned inn hode og ansikt

Katter gnir gjerne hodet og ansikt mot kattemynte og sølvkattebusk. Kunne det være at de overfører de kjemiske stoffene fra plantene på denne måten – og at det tilsvarer å spraye seg med myggmiddel en lummer sommerkveld?

Da forskerne utsatte kattene for mygg, så de at færre mygg landet på de nepetalaktol-innsmurte kattene.

Forskerne gjorde også katter uimottakelige for plantestoffet med et legemiddel, og da gned de seg ikke lenger mot stoffet. I stedet fikk disse kattene mer myggbesøk, ifølge studien.

– Ut fra disse funnene fant vi at katters reaksjon på sølvkattebusk er et kjemisk forsvar mot mygg og kanskje mot virus og parasittiske insekter, sier Miyazaki i pressemeldingen.

– Denne studien har vist en nytt potensielt myggmiddel ved å undersøke katters legemiddel-kunnskap, sier biolog ved Emory University, Jacobus de Roode til Sciencemag. Han er ikke involvert i studien.

Medisin for mennesker?

Det skal nevnes at forskerne bak den nye studien allerede har tatt patent på et nytt myggmiddel.

Framover vil de undersøke nærmere hvilke gener som gjør katter ville etter kattemynte og sølvkattebusk.

Disse forskerne er ikke alene om å søke medisinske fremskritt i kattenes rusmidler.

I 2018 fant forskerne ut hvordan kattemynte lager stoffet nepetalakton, og de forklarte dette i en artikkel i Nature Chemical Biology.

Mekanismen kan kanskje bidra til å lage stoffer til for eksempel kreftmedisin, ifølge en pressemelding fra John Innes Centre i Storbritannia.

Referanser:

Why cats are crazy for catnip. Nyhetsartikkel, Science (nett), 20. januar 2021.

Intoxicating chemicals in catnip and silver vine protect felines from mosquito bites. Pressemelding fra American Association for the Advancement of Science.

Cats love silver vine and catnip for a more practical reason than developing euphoria. Pressemelding fra Iwate University.

B. R. Lichman mfl: Uncoupled activation and cyclization in catmint reductive terpenoid biosynthesis. Nature Chemical Biology, 10. desember 2018. Sammendrag.

Powered by Labrador CMS