De fleste vaksiner som er gitt i Norge, er produsert av Pfiser-BioNTech. Nå antyder en ny studie at denne vaksinen også gir gor beskyttelse mot nye varianter av viruset.

Pfizer-vaksinen virker godt mot nye varianter av covid-19, ifølge studie

To vaksinedoser ser ut til å gi god beskyttelse også mot muterte koronavirus, for eksempel varianten som oppstod i India.

Flere muterte varianter av koronaviruset sirkulerer i verden.

Det har tidligere kommet slike mutasjoner fra England, Sør-Afrika og Brasil. Nå bekymrer den indiske delta-varianten. Denne mutasjonen ser ut til å spre seg raskere og gir kanskje mer alvorlig sykdom enn tidligere typer.

Et vesentlig spørsmål blir da hvor godt vaksinene virker mot de nye variantene.

Forsker Jianying Liu fra University og Texas og kollegaene hennes har nå undersøkt virkningen av Pfizer-vaksinen, som de fleste i Norge har fått.

Litt mindre, men fortsatt sterk virkning

Forskerne har tatt blodprøver fra 15 personer, to til fire uker etter andre dose av Pfizer-BioNTech-vaksinen. I blodserumet finnes antistoffer som kroppen har lagd som respons på vaksinen. Forskerne testet om disse antistoffene kunne nøytralisere pigg-proteinet fra ulike varianter av koronaviruset.

Resultatene viste at blodserumet virket litt mindre mot pigg-proteinene fra de nye typene enn den opprinnelige varianten av Sars-CoV-2.

Men likevel observerte forskerne en sterk evne til å nøytralisere også de nye variantene. Dette gjaldt for blodprøvene fra alle de 15 deltagerne.

Resultatene er publisert i tidsskriftet Nature.

Forskning fra Pfizer-BioNTech

Forskningen er finansiert av Pfizer-BioNTech, som altså står bak vaksinen. Flere av forskerne jobber ved Pfizer eller BioNTech, eller har mottatt honorarer derfra.

Selskapene kom tidligere i år ut med upubliserte resultater som viste at vaksinen fortsatt er effektiv mot variantene fra England og Sør-Afrika.

Den gangen var uavhengige eksperter forsiktig optimistiske over resultatene, ifølge Reuters. De understreket at det er viktig at vi fortsetter å overvåke nye varianter og gjøre gjentatte tester av vaksinene.

Stemmer med andre studier

Liu og kollegaene skriver i Nature at deres nye data stemmer med resultatene fra andre studier.

En undersøkelse viste for eksempel at vaksinen fortsatt var 75 prosent effektiv mot infeksjon, og hundre prosent effektiv mot alvorlig sykdom og død.

De advarer likevel om at den nye studien har noen svakheter. For eksempel har forskerne bare har undersøkt mutasjoner i pigg-proteinet. Dermed kan studien ikke fortelle oss hva mutasjoner i andre deler av viruset har å si for vaksinens virkning.

Referanse:

Jianying Liu, m.fl, BNT162b2-elicited neutralization of B.1.617 and other SARS-CoV-2 variants, Nature, juni 2021. Sammendrag.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS