Bildet viser mannen slik han ble funnet i grava.

Verdens eldste haiangrep

Denne mannen døde en voldsom død for 3000 år siden.

Hva i all verden har skjedd her?

Det tenkte forsker Alyssa White og kollegaene hennes da de undersøkte et gammelt skjelett i samlingen til Kyoto University i Japan.

Mannen var blitt gravlagt for 3000 år siden, på et gravsted ved Tsukumo nær Innlandshavet. Det er havet mellom de japanske øyene Honshū, Shikoku og Kyūshū.

Da forskerne studerte skjelettet, oppdaget de 790 dype kutt i beina, armene og overkroppen. Hvordan hadde mannen fått disse forferdelige skadene?

Ikke våpen eller rovdyr

Forskerne kom til at det ikke kunne være skader fra kniver eller andre våpen. Det finnes mange gamle skjeletter med slike sår. Men mannens skader lignet ikke på dem.

Det så heller ikke ut til at rovdyr på land hadde skylda.

Tegn på skjelettet viste dessuten at mannen trolig var levende da han fikk skadene. Merkene var altså ikke lagd av åtseldyr som gnagde på beina.

Kunne det rett og slett være en hai?

Diger hai

Det er funnet veldig få gamle skjeletter med merker etter haiangrep. Dermed hadde ikke forskerne noe særlig å sammenligne med.

I stedet tok de kontakt med en forsker som jobber med haier i dag. Han visste mye om hvordan skader fra haier ser ut.

Sammen fant forskerne ut at mannen må ha blitt angrepet av en diger hai, rolig en hvithai eller en tigerhai.

Manglet en hånd og et bein

Det må ha vært et voldsomt angrep, for mannen mangler et bein og en hånd. Den andre beinet lå med foten opp, oppå resten av kroppen i grava.

Kanskje var han ute og fisket da det skjedde? I hvert fall må vennene hans ha fått tak i kroppen og tatt den med tilbake for å begrave den på gravstedet.

Og nå, 3000 år etter, er den stakkars mannen blitt bevis for det aller eldste haiangrepet vi vet om.

Kilder:

  • J. Alyssa White er forsker ved Universitetet i Oxford i England.
  • Hun og samarbeidspartnerne har skrevet om funnet sitt i en artikkel som nå er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Journal of Archaeological Science: Reports.
  • Universitetet i Oxford har også skrevet en pressemelding om forskningen.
Powered by Labrador CMS