Inkaene pleide å ofre lamaer, forteller de skriftlige kildene. Nå har forskerne tydelige bevis.

Lamaer som ble ofret av inkaene for 500 år siden er funnet

De var pyntet med fargerike bånd og maling i ansiktet.

Fire naturlig mumifiserte lamaer er funnet på en rituell plass brukt av inkaene i Peru.

Lamaene var pyntet til ofringsritualet. De var dekorert med maling i ansiktet og hadde fargerike stoffer laget av lamahår festet til ørene. Rundt halsen hadde de halsbånd i samme farger og stoff.

Lamaene ble drept for over 500 år siden i området Tambo Viejo. Muligens var ritualet en del av en forsoningsgest rettet mot folk som nylig var innlemmet i inkaenes rike.

Arkeologer har funnet mange spor etter inkaene langs vestkysten av Sør-Amerika.

- Ingen har funnet noe som dette, sier Lidio Valdez ved University of Calgary til Live Science. Han har ledet studien.

Funnet beskrives i en forskningsartikkel publisert i tidsskriftet Antiquity.

Skriftlige kilder forteller om masseofring

Inkaene var et amerikansk urfolk i Sør-Amerika og forskere fastslår at riket deres varte fra omtrent år 1100 til 1533. Før spanjolene erobret inkariket var det et av verdens største imperier.

Da spanjolene kom til riket rapporterte de om at det var lamaer overalt.

Lamaene ga folket ull, kjøtt, skinn og gjødsel og var i tillegg symboler på prestisje, ifølge den nye forskningsartikkelen.

Lamaer var også den gjeveste ofringen, etter mennesker, skriver forskerne.

Ifølge gamle, skriftlige kilder ofret inkaene jevnlig lamaer, gjerne hundre om gangen. Ofte var det for å få regn, gode avlinger eller for suksess i krig, ifølge forskerne.

I dårlige tider kunne de ofre flere tusen i såkalte capacocha-sermonier hvor også barn ble ofret.

Lamaene var natulig mumifisert etter å ha ligget begravd i sand og jord.

Til skaperen og solen

Utgravingen i Tambo Viejo støtter de spanske beretningene. Utgravingene begynte i 2018 og har avdekket en religiøs plass kjent som ushnu.

Forskerne har funnet store mengder lamaknokler som trolig stammer fra ofringer.

De har også funnet flere hundre marsvin som var dekorert med fargebånd, meldte Gizmodo i fjor. Dekorasjonene var av samme type som den som nå er funnet på lamaene.

De fire lamaene ble gravd frem fra gulvet ved enden av den religiøse plassen.

Tre var hvite og en var brun. Ifølge en gammel spansk kilde ble brune lamaer tilegnet skaperguden Viracocha og hvite til solen. Lamaene skulle være unge, noe de fire var.

- Denne forskningen har akkurat funnet ofringer dedikert til de viktigste inka-guddommene og indikerer at de rituelle feiringene på Tambo Viejo stod høyt, sier Valdez i en pressemelding.

Lamaene hadde ikke fått strupen kuttet. Det kan tyde på at de ble begravd levende. Slik var det også med marsvinene som ble funnet på samme plass tidligere.

Inkarikets utbredelse.

Fest for folket

Kull funnet i utgravingen er brukt til å datere funnene til midten av 1400-tallet. Rundt den tiden innlemmet inkaene folket som bodde der fra før i riket sitt.

Tambo Viejo ser ut til å ha blitt gjort om til et administrativt senter i området for inkaene.

I nærheten av lamaene ble det funnet en romslig ovn. Størrelsen passet til å tilberede mat til mange mennesker. Det var også andre spor etter matlaging og fest på plassen.

Inkaene brukte ikke bare Tambo Viejo for å ofre dyr, tror Lidio Valdez.

- Isteden var ofrene en del av mye større feiringer som inkluderte deling av mat og drikke, alt sponset av staten.

- Deling av mat var en god strategi som gjorde det mulig for inkaene å sementere varige politiske allianser og gjensidige forhold til de nylig erobrede folkene, sier Valdez til Live Science.

I tillegg fikk de vist fram sin religion og kultur.

- Seremoniene på Tambo Viejo var handlinger som ikke bare forvandlet et eksisterende sted til noe annet, men som også tjente til å materialisere tilstedeværelsen av inka-staten og dens nye hellige landskap, skriver forskerne i konklusjonen.

Referanse:

Lidio M. Valdez , Katrina J. Bettcher & Marcelino N. Huamaní: «Inka llama offerings from Tambo Viejo, Acari Valley, Peru», Antiquity, 22. oktober 2020.

Powered by Labrador CMS