Den norske forskningsstasjonen Troll i Dronning Maud land på Antarktis skal rives og bygges opp på nytt.

Norge skal bygge forsknings­stasjon for milliarder i Antarktis

Regjeringen vurderer å bruke 3 milliarder på ny forskningsstasjon i Antarktis. Den gamle Troll-stasjonen er 32 år gammel og skal rives.

I 2020 slo Norsk polarinstitutt fast at det var behov for en kraftig oppgradering. Nå er planen å bygge en helt ny stasjon.

Med klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) og tre statssekretærer i spissen, kom en stor norsk delegasjon på mer enn 30 personer til forskningsstasjonen Troll torsdag for å vurdere prosjektet.

– Nå er vi her for å sette oss inn i forholdene, og vurdere hvilket konsept som vil være den beste løsningen. Når vi bygger en ny stasjon, skal den stå her i mange år, i et tøft antarktisk miljø, sier Eide til NRK.

Foruten statsråd og statssekretærer, er det både rådgivere, ekspedisjonssjefer, avdelings- og fagdirektører og departementsråder med i gruppen fra regjeringsapparatet. I tillegg er toppsjefene i Statsbygg, NILU, KSAT, Norsk romsenter, Meteorologisk institutt, Forskningsrådet og Norsk polarinstitutt på plass i Antarktis, sammen med flere andre medarbeidere i disse selskapene og organisasjonene.

Det er Klima- og miljødepartementet som har gitt Statsbygg i oppdrag å finne løsninger for å oppgradere Troll. Nå er spørsmålet hvilket alternativ som skal velges. Det skal bestemmes i løpet av året.

– Vi har lagd fire ulike forslag som i pris varierer fra 1 til 3 milliarder kroner. De to meste aktuelle alternativene ligger på 2 og 3 milliarder. De vil gi plass til 65 eller 100 personer, det siste er mer enn en dobling sammenlignet med i dag, sier administrerende direktør i Statsbygg, Harald Nikolaisen.

Troll er basen for all norsk forskning i Antarktis. Seks personer overvintrer her, og har ansvar for driften av stasjonen i vintersesongen. Om sommeren, fra november til februar, er det opp til 45 mennesker på Troll.

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS